Kakšna globa čaka Inštitut 8. marec in koliko denarja bi morali nakazati v humanitarne namene?

Nika Kovač

Inštitut 8. marec lahko zaide v težave. Leta 2021 jim je Guerrilla Foundation iz Berlina nakazala 30.000 evrov, nakazilo so v Berlinu pojasnili s tem, da je Nika Kovač uspešno vodila postopek zbiranja podpisov za referendum, na katerem so dosegli zmago. A ker je bilo nakazilo iz tujine, kar je po naši zakonodaji nedovoljeno, bi morali znesek nakazati v humanitarne namene.

Za referendum o vodah je Nika Kovač prijavila 2.963 evrov težko kampanjo, kar so v celoti plačali iz rednega računa. Po tem so lani sodelovali še na referendumu o RTV Slovenija, za kampanjo za menjavo vrha RTVS pa so porabili 42.065 evrov, od tega slabih pet tisoč evrov z rednega računa, kamor so prejeli nakazilo iz Berlina, ostanek so zbrali s prispevki. Več je za menjavo vodstva RTVS porabila le stranka Gibanje svoboda. Po vložkih v kampanjo so bile vladne stranke s sateliti, kot je 8. marec, v velikanski prednosti pred opozicijskimi pobudniki referenduma. Vedno bolj Golobova NSi Mateja Tonina, pa v referendumski kampanji ni sodelovala.

graf: Spletni časopis

Ker prispevka, ki bi lahko bil za uspešno referendumsko dejavnost, niso nakazali v dobrodelne namene, računsko sodišče vodi prekrškovni postopek, 8. marec pa bi lahko doletela globa med 6.000 in 20.000 evrov, še med 1.500 in 4.000 evrov pa odgovorno osebo, to je Nika Kovač. Ker povrhu v 8. marcu niso prevzeli pošte iz računskega sodišče, s katero jih ta obvešča, da preverja njihovo ravnanje, so na računskem sodišču poziv javno objavili.

vir: Spletni časopis

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.