Kakšna so pravila za organizatorje županskih kampanj?

slika: Demokracija.si

V skladu z rokovnikom za izvedbo lokalnih volitev mora namreč organizator volilne kampanje najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Rok za odprtje računa se je iztekel v četrtek, 4. oktobra,Vsi organizatorji morajo odpreti račune, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji stroški volilne kampanje za volitve v občinske svete ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti. Pri županskih volitvah stroški kampanje ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti, v primeru drugega kroga glasovanja pa se stroški kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Podatke o transakcijskem računu in organizatorju kampanje morajo predlagatelji županskih kandidatov in list kandidatov za člane občinskega sveta predložiti najpozneje 18. oktobra, ko se bo tudi iztekel rok za vložitev kandidatur. Dan po izteku roka za vložitev kandidatur, 19. oktobra, pa se bo začela tudi volilna kampanja, ki se bo končala 16. novembra opolnoči. V tednu pred nedeljo, 18. novembra, ko bo na nekaj tisoč voliščih potekalo glasovanje, je predvideno tudi predčasno glasovanje.

Nedavno smo bili tudi priča, ko je bil organizator Fištravčeve kampanje Darko Berlič obsojen zaradi goljufanja v kampanji. Ali se je iz tega, tudi župan Fištravec kaj naučil, pa bomo izvedeli kmalu.

vir: MMC

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.