Kakšna so pravila za organizatorje županskih kampanj?

slika: Demokracija.si

V skladu z rokovnikom za izvedbo lokalnih volitev mora namreč organizator volilne kampanje najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Rok za odprtje računa se je iztekel v četrtek, 4. oktobra,Vsi organizatorji morajo odpreti račune, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji stroški volilne kampanje za volitve v občinske svete ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti. Pri županskih volitvah stroški kampanje ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti, v primeru drugega kroga glasovanja pa se stroški kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Podatke o transakcijskem računu in organizatorju kampanje morajo predlagatelji županskih kandidatov in list kandidatov za člane občinskega sveta predložiti najpozneje 18. oktobra, ko se bo tudi iztekel rok za vložitev kandidatur. Dan po izteku roka za vložitev kandidatur, 19. oktobra, pa se bo začela tudi volilna kampanja, ki se bo končala 16. novembra opolnoči. V tednu pred nedeljo, 18. novembra, ko bo na nekaj tisoč voliščih potekalo glasovanje, je predvideno tudi predčasno glasovanje.

Nedavno smo bili tudi priča, ko je bil organizator Fištravčeve kampanje Darko Berlič obsojen zaradi goljufanja v kampanji. Ali se je iz tega, tudi župan Fištravec kaj naučil, pa bomo izvedeli kmalu.

vir: MMC

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
64%
1km/h
0%
23°C
26°
20°
22°
Tue
20°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA