Kangler nad vlado! Kdaj bodo kmetje dobili izplačila podpore za leto 2023!

kmet, slika je simbolna

Izplačila kmetijskih podpor iz zbirne vloge za leto 2023, so pomembna sredstva vsakega kmeta, saj je tu pomlad in s tem se začenja pridelovanje. 

Izplačila kmetijskih podpor iz zbirne vloge za leto 2023 pa tečejo z zamikom. Na vladi se izgovarjajo, da je to povezano s poznim sprejetjem strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027. “Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja


 (AKTRP) pa da se trudi, da bi sredstva čim prej izplačala kmetom in bi ti lahko pravočasno kupili semena in gnojila za novo pridelovalno sezono? Pa jim kmetje verjamejo.

Da tri četrtine ali pa večina kmetov še ni dobila subvencij izplačanih za lansko leto, za leto nazaj, je izpostavil Franc Kangler, predsednik mariborskega odbora SDS in kandidat za Evropskega poslanca.

“Žetev je sedaj, pa oranje, obdelovanje kmetijskih površin … Država pa se na nek način norčuje, da kmetom tega ne izplača. Tu v Dravski dolini, veliki kmetje, ki imajo po 100, 200 krav, niso dobili niti centa za lansko leto. In kako naj vlaga naprej. Jaz ne verjamem, da bosta gospod Golob in ministrica držala besedo,” se je spraševal Kangler.

Zamiki izplačil pa so nesprejemljivi, pri vseh kmetih, še posebej pri mladih kmetih, kjer vidimo, da so stiske ogromne. “To je enako, kot če bi nekdo, ki hodi v službo, bi mu rekli – januarja boš dobil plačo, potem pa povemo konec januarja, boš še par dni počakal, in se to vleče zdaj že nekaj časa. Torej zamrzniti plačo nekomu za tri mesece – verjetno nihče tega ne bi toleriral, zdaj kmetje zaenkrat smo sprejeli, pa verjeli vsem tem obljubam, z zamikom,# je na dejala Doris Letina, vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko, v oddaji o kmetijstvu in evropski kmetijski politiki na BK TV.

Kaj torej preostane slovenskemu kmetu? Da čaka na Golobove obljube, da počaka z žetvijo, ali pa da sam kupi vse potrebno za žetev, saj je čas za obdelavo polj in njiv, več kot primeren. Zagotovo pa si bo kmet zapomnil Golobovih obljub na naslednjih volitvah, kjer bo tudi on Golobu lahko rekel NE!

 

vir: BK TV

VREME

Maribor
oblačno
75%
1km/h
99%
17°C
18°
17°
15°
Wed
14°
Thu
13°
Fri
12°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.