Kateri župani bi znova?

V nedeljo 18. novembra 2018 bodo potekale redne lokalne volitve, na katerih bomo v vseh občinah izvolili člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin. Na volitvah za župana uporabljamo večinski volilni sistem. Volilna pravica je vezana samo na polnoletne prebivalce lokalne skupnosti. To pomeni, da ima pri volitvah občinskih organov vsakdo volilno pravico samo v svoji občini. Na lokalnih volitvah volijo tudi tujci, ki stalno prebivajo v občini.

V prvem krogu se pomerijo vsi kandidati za župana. Če eden izmed njih že v prvem krogu dobi več kot 50 odstotkov podpore, je zmagovalec že po prvem krogu, sicer pa gresta dva z najboljšim volilnim izidom v drugi krog. V drugem krogu zmaga tisti, ki dobi več podpore volivk in volivcev. Tako preprosto se voli župane na lokalnih volitvah.

Kateri župani pa napovedujejo vnovično kandidaturo? Le-to je že potrdil mariborski župan dr. Andrej Fištravec, kot je zapisal Večer so svojo vnovično kandidaturo napovedali Branko Ledinek občina Rače – Fram, prav tako bo odšel v novo kandidaturo za župana tudi Venčeslav Senekovič, občina Pesnica. V občini Hoče – Slivnica bo ponovno kandidiral Marko Soršak. Prav tako tudi Dupleški župan Mitja Horvat in Kungoški Igor Stropnik. V ponovni boj za župana pa odhaja tudi župan občine Starše Bojan Kirbiš.

Po vsej verjetnosti se bo za vnovični mandat potegoval tudi župan občine Šentilj Štefan Žvab, katerega pa močno pestijo neizpolnjene obljube o gradnji širokopasovnega internetnega omrežja po celotni občini Šentilj.

Zaradi junijske izvolitve v državni zbor pa se bo od županskega stolčka poslovil župan občine Selnica ob Dravi Jurij lep. Od vnovične kandidature pa se poslavlja tudi župan občine Miklavž na Dravskem polju Leo Kremžar.

MZ

VREME

Maribor
oblačno
73%
0.5km/h
100%
18°C
19°
16°
16°
Wed
14°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.