Profimedia

Ekonomist, publicist in strokovni sodelavec v Logarjevi parlamentarni komisiji o bančnih prevarah Rado Pezdir poziva vlado, da umakne oznako tajnost iz bančnih dokumentov Nove ljubljanske banke v zadevi pranja iranske milijarde dolarjev in bo slovenska javnost končno spoznala resnico.

Naj se odpravi stopnja tajnosti in odkrije resnica

“Vse bolj očitno je, da prihaja do prikrivanja resnice pred slovensko javnostjo. Ravno zaradi tega je iz dokumentacije treba nemudoma odstraniti vse klasifikacije zaupnosti in jo dati v vpogled javnosti. To je edino zagotovilo, ne samo da se primer izkaže v svoji resnični naravi, ampak da vsi skupaj začnemo z javnim premislekom, kaj se dejansko dogaja s slovenskimi institucijami in katerim interesom služijo,” pravi Pezdir.

Rado Pezdir pravi: “Glede na to, da sem tudi sam sodeloval pri delu obeh komisij v zadevi Farrokh, sem prvi, ki brez strahu zahteva in pričakuje, da se razkrije resnica, takšna, kot je, brez aberativnih posredniških interpretacij, ki zdaj ustvarjajo politični konflikt. Jaz sem dokumente videl, jaz vem, kakšna je resnica, in nikjer ne piše, da sem lahko nosilec resnice, ki mora biti prikrita. Javnost je zato do resnice upravičena in javnost mora dobiti pojasnilo.”

Rado Pezdir: Zahtevam od vlade, da naj javno razgrne sporne dokumente, v katerih se skriva resnica o pranju iranskega denarja v Novi ljubljanski banki.

Levica je na nogah. Kaj bi se zgodilo, če bi vlada razkrila resnico? Pezdir, kot pravi jo pozna, ker je kot strokovni sodelavec videl sporne dokumente, ki imajo oznako tajnosti. Čas je, da vlada te oznake umakne in se končno razkrije resnica?

MG