Kdo je odgovoren za pogin rib v Perniškem jezeru?

Vir: Pixabay Srebrni krap

Ta konec tedna je v Perniškem jezeru zaradi vročine, pomanjkanja vode in kisika poginilo šest ton srebrnih krapov in drugih rib. Poginule ribe je odstranjevalo podjetje Ribe Maribor, ki ima v tem jezeru ribogojnico. V okolici jezera se širi neznosen smrad.

V jezeru je debela plast mulja in temperatura vode se je segrela vse do 35oC. Zaradi nizke gladine vode, se voda hitro pregreje, zato bi bilo jezero nujno potrebno poglobiti in  odstranjevati mulj. V Perniškem  jezeru je prišlo do pogina rib že večkrat, v letih 2008, 2010 in 2013. Pred sedmimi leti je tudi prav tako zaradi vročine, nizke vode in pomanjkanja kisika poginilo 10 ton rib.

Problematika torej ni nova. Domačini pravijo, da so se težave in problemi začeli, ko je začel DARS graditi avtocesto. Takrat bi morali mulj iz jezera očistiti, kar pa niso. Z gradnjo avtoceste, ki gre direktno čer ribnik, so zmanjšali tudi življenjski prostor ribam.

Odgovornosti za pogin rib ne želi prevzeti nihče, ne Ministrstvo za okolje in prostor, ne Agencija za okolje in ne Direkcija za vode. Kljub temu pa, da do takšnih dogodkov več ne bo prihajalo, bodo morali sesti za skupno mizo in najti denar za poglobitev jezera in očiščenje mulja.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
72%
1.5km/h
0%
21°C
22°
18°
20°
Tue
20°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA