Danes v Vurberku razstrelitev neeksplodirane bombe iz 2. svetovne vojne

slika je simbolna

Prejšnjo sredo je domačin v Vurberku v gozdu pri igri z otroci »iskanje skritega zaklada« z detektorjem kovin našel 250 kg težko neeksplodirano ameriško bombo iz 2. svetovne vojne. Bomba je ležala 50 metrov od obzidja gradu Vurberk. Še preden je o najdbi obvestil policijo je bombo izkopal in jo s svojim kamionom prepeljal domov na dvorišče.

Gre za prvi primer najdbe takšnega tipa bombe v Sloveniji. Bomba ima kemični vžigalni mehanizem in je zalo občutljiva na premike. S takšnimi bombami so se poškodovali tudi že strokovnjaki. Uničenje takšne bombe je zelo zahteven in nevaren postopek, predvsem zaradi prevoza bombe iz gozda na domače dvorišče, saj je lahko v njej prišlo do sprememb, še vedno pa se ne ve točno, kakšno eksplozivno sredstvo je v njej.

Za razstrelitev bombe je bilo potrebnih veliko priprav. Danes ob 10.00 uri se bo najprej začelo z evakuacij približno 450 bližnjih prebivalcev iz 120 hiš v kraju Vurberku in 65 prebivalcev iz 30 hiš iz naselja Krčevina. Evakuirani prebivalci se bodo zbrali v kulturnem domu v Zgornji Koreni in Grajeni. Bombo bodo nato obdali z zaščitnim ovojem in jo s posebnim žičniškim sistemom preselili v 30 metrov oddaljeno jamo, globoko 7,5 metrov, v bližnjem gozdu. Tam bodo poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe.

Predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje iz Ljubljane, Igor Boh, je povedal, da če bo to uspelo, bo povzročena eksplozija imela moč manjše ročne bombe. Če ne, bo eksplozija mnogo silovitejša. Po ocenah strokovnjakov bo vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov, večje gmotne škode pa naj tudi v tem primeru ne bi bilo, morda bodo le popokali kakšni strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev. Pojasnil je še, da bodo Dogajanje spremljali preko drona, posamezniki pa bodo v zaklonu. Postavili bodo tudi merilne naprave, da bodo spremljali seizmične tresljaje.

V času evakuacije in po evakuaciji bo na širšem območju naselja Vurberk od 10. do predvidoma 14. ure za promet zaprtih več cest. Mogoč bo samo izvoz iz evakuacijskega območja, obvozov ne bo. Kontrolo nad zaporo bo vršila policija. Zaprt bo tudi zračni prostor nad dogajanjem. Moteči so predvsem droni. Zračni prostor bo zaprt  od same točke uničenja v premeru dveh kilometrov in v višini 2500 metrov nad bombo.

M. T.


VREME

Maribor
jasno
58%
2.6km/h
0%
28°C
31°
27°
26°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
15°
Thu
15°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.