Klop, znaki okužbe in bolezni, ki jih prenaša

klop znaki okužbe
klop znaki okužbe

Neprijeten gost za aktivne ljudi in živali, še posebej ljubitelje gozdnih poti, je znan že desetletja. Nenavaden klop, ki je zelo razširjen v Sloveniji imenovan Ixodes ricinus, prenaša neprijetne okužbe in bolezni. Vbod vsakega klopa ne pomeni, da ste okuženi, zato brez panike. Pomembno je, da vsakega klopa previdno in čim prej odstranite, saj s tem preprečite okužbo. V današnjem prispevku si boste lahko prebrali, kako se razvije klop – znaki okužbe , kakšne bolezni prenaša in kaj lahko storite samo, da okužbo preprečite.

Razvojni krog klopov

Vse se začne z izleženimi jajci iz katerih se razvijejo ličinke, ki se dvigujejo s tal na različne rastline na prostem in v gozdu in tam čakajo na svojega gostitelja. Te ličinke imajo tri pare nogic s krempeljci, tako se lažje oprimejo kože na ljudeh ali živalih, in jim s posebnim sesalom pijejo kri. Ko se te ličinke napijejo same odpadejo.

Razvojni krog še ni zaključen. Ko so se ličinke napile krvi in odpadle, se levijo. Dobijo še četrto nogo in začnejo spolno dozorevat. Ko so samice oplojene, lahko izležejo tudi do 3000 jajčec, ki jih pritrdijo na vrat gostitelja in potem samica umre.

Klopi – znaki okužbe in zakaj so nevarni

Klopi so lahko okuženi z raznimi bakterijami in virusi, ki jih ob vbodu prenesejo na gostitelja. Ena takih bakterij povzroča boreliozo, virus pa povzroča klopni meningoencefalitis.

Klopi znaki okužbe z meningitisom zaznamo komaj po 7 do 14 dnevih vboda. Prva faza, da ste okuženi, je povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, utrujenost in glavobol. Po skoraj treh tednih sledi še druga faza, ki se začne z znaki prizadetega osrednjega živčevja, kar pomeni bruhanje, visoka vročina z glavoboli, paraliza in celo nezavest.

Klopi – znaki okužbe in kako okužbe preprečimo?

Da se zavarujete in da preprečite okužbe klopov, so v Sloveniji na voljo odmerki dveh vrst cepiv, ki sta povsem varna in učinkovita. Vsaj en odmerek je priporočljiv v zimskih mesecih. Po prvem odmerku cepiva mora miniti vsaj en mesec, da lahko prejmete drug odmerek cepiva, tretji odmerek pa sledi čez 9 mesecev ali do enega leta, potem se cepljenje izvaja na vsake 3 oziroma 5 let.

Poleg cepljenja, ki preprečuje okužbe klopov, obstajajo tudi druge vrste zaščite. Eden takih ukrepov je, da se izognete endemičnim območjem, če je le mogoče. Ker so sprehodi in izleti spomladi ali jeseni in na endemičnih območjih pogosti in čudoviti, je eden od ukrepov zaščite lahko primerna obutev in izbor primernih oblačil.

Oblačila naj bodo svetla, tako prej uzremo klopa, izberite oblačila z dolgimi rokavi ter hlačnicami, prav tako si nadenite visoke zaprte čevlje. Pokriti je treba čim več kože. Kožo in oblačila odišavite s posebej pripravljenimi sredstvi, saj vonj le teh odganja klope.

Ko se vrnete domov, slecite oblačila, jih dajte na močno sonce, oprhajte se in preglejte vse mehke dele telesa, tudi lasišče. Če to storite hitro in če kljub vsem zaščitnim ukrepom najdete prisesanega klopa, je možnost, da se okužite manjša.

Klopi, znaki okužbe, simptomi in posledice klopnega meningoencefalitisa

Po navadi ne opazite in ne čutite mesta vboda, ki ga naredi klop in ko ga opazite, je lahko morda že prepozno. A kot sem že napisala, vsak prisesan klop še ne pomeni, da vas je okužil z virusom, ki povzroča klopni meningitis.

Vsaka bolezen ima svojo inkubacijsko dobo in to velja tudi za okuženost z meningitisom. Brez simptomov, da ste okuženi, ste lahko ves mesec. Nekateri ljudje lahko simptome začutijo tudi po enem tednu ali dveh, zato si je dobro zapomniti, kdaj se je na vas prisesal klop, katerega ste odstranili.

[color-box color=”blue”] Preberite tudi: Električni štirikolesnik za otroke[/color-box]

Prvi simptomi so podobni gripi. Glavoboli, utrujenost, bolečine v vratu, rahla povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah so pogosti simptomi, ki jih zlahka lahko prezrete. Pojavi se lahko še driska, bruhanje in občutljivost na svetlobo.

Ko ti simptomi izzvenijo, se čez 3 tedne pojavijo bolezenski znaki, ki so veliko bolj izraziti, opazite pa lahko tudi prve znake prizadetega živčevja, kar pomeni, da boste potrebovali zdravniško pomoč oziroma bolnišnično oskrbo.

Če zdravnik pravočasno odkrije, da ste okuženi s klopnim meningitisom, ne boste imeli večjih posledic. Nekaterim ljudem pa okužba z virusom ne prizanaša in pusti posledice, kot so zmanjšana delovna sposobnost, slabša koncentracija, ohromelost, paraliza, razdraženost, sicer pa je ta bolezen le redko usodna.

Klopi znaki okužbe

Klopi znaki okužbe

Klopi – znaki okužbe, kako pravilno odstraniti klopa

Ugrizi klopa so lahko pomladi in jeseni, in če kljub vsem ukrepom najdemo prisesanega klopa, ga morate čim prej odstraniti. To lahko storite s pinceto.

Primete ga čim bližje koži, kjer je prisesan in ga previdno izvlecite. Klopov ne mažite z oljem, slino, vazelinom ali kakšno drugo tekočino. Če ga namažete, se začne dušiti, kar pa pomeni, da v vaše telo lahko izpusti še več virusa. Mesto ugriza po odstranitvi klopa razkužite in spremljajte morebitne spremembe na koži.

Na koži se lahko pojavi srbečica, ki jo lahko omilimo z mazili ali geli, ki so dostopni v lekarnah in omilijo bolečino na mestu vboda, vnetje ali srbeč občutek. V primeru, da pri roki nimate primerne kreme ali gela, si lahko pripravek za blaženje pika pripravite tudi sami doma.

VREME

Maribor
jasno
58%
2.6km/h
0%
28°C
31°
27°
26°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
15°
Thu
15°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.