Količina ogljikovega dioksida v zraku se nezadržno veča

Vir: http://www.climatecentral.org

Raziskava, ki je bila objavljena v Nature Communications, nas svari, da je trenutna raven ogljikovega dioksida v zraku brez primere v človeški zgodovini in je na dobri poti, da se v nekaj desetletjih povzpne na še bolj nepredstavljive višine. Nazadnje je bila v zemeljskem ozračju tako visoka stopnja ogljikovega dioksida pred tremi milijoni leti.

Nove raziskave kažejo, da če glede onesnaževanja ozračja ne ukrenemo ničesar, bi lahko do sredine stoletja v atmosferi zavladalo stanje, kakršnega je zemlja nazadnje videla v eocenu, pred 50 milijoni leti. Takrat so bile temperature v povprečju za 10 stopinj višje kot danes, gladina oceanov je bila drastično višja, ledu na zemlji ni bilo.

Richard Zeebe, znanstvenik iz Univerze na Havajih pravi, »da so nas pretekli podnebni dogodki naučili, da če ne zmanjšamo uporabe fosilnih goriv, bomo trpeli resne in dolgotrajne posledice. Problem je, da ogljikov dioksid v ozračju ostane stoletja, tako da bo zemlja trpela posledice, tudi če čudežno popolnoma prenehamo s spuščanjem ogljika v ozračje.«

Ne smemo si več zatiskati oči, saj podnebje po svetu doživlja očitne spremembe. Poletni vročinski vali so vsako leto hujši, oceani redno poplavljajo mesta, po svetu se vsako leto soočajo z vse obsežnejšimi in intenzivnejšimi divjimi požari. Tudi pri nas, v Sloveniji, je vreme vse bolj nepredvidljivo, ekstremno. Lanskoletne nevihte so poplavile polovico Maribora in toča je marsikomu uničila pridelek. Zime so vse toplejše, snega je vedno manj. Tople zime presekajo obdobja ekstremnega mraza in poledice.

Človeštvo se sooča z nujo po zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, če želimo ozračje obdržati v mejah, ki naši civilizaciji omogoča da uspeva.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
4.1km/h
75%
17°C
18°
16°
17°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
13°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.