Količina ogljikovega dioksida v zraku se nezadržno veča

Vir: http://www.climatecentral.org

Raziskava, ki je bila objavljena v Nature Communications, nas svari, da je trenutna raven ogljikovega dioksida v zraku brez primere v človeški zgodovini in je na dobri poti, da se v nekaj desetletjih povzpne na še bolj nepredstavljive višine. Nazadnje je bila v zemeljskem ozračju tako visoka stopnja ogljikovega dioksida pred tremi milijoni leti.

Nove raziskave kažejo, da če glede onesnaževanja ozračja ne ukrenemo ničesar, bi lahko do sredine stoletja v atmosferi zavladalo stanje, kakršnega je zemlja nazadnje videla v eocenu, pred 50 milijoni leti. Takrat so bile temperature v povprečju za 10 stopinj višje kot danes, gladina oceanov je bila drastično višja, ledu na zemlji ni bilo.

Richard Zeebe, znanstvenik iz Univerze na Havajih pravi, »da so nas pretekli podnebni dogodki naučili, da če ne zmanjšamo uporabe fosilnih goriv, bomo trpeli resne in dolgotrajne posledice. Problem je, da ogljikov dioksid v ozračju ostane stoletja, tako da bo zemlja trpela posledice, tudi če čudežno popolnoma prenehamo s spuščanjem ogljika v ozračje.«

Ne smemo si več zatiskati oči, saj podnebje po svetu doživlja očitne spremembe. Poletni vročinski vali so vsako leto hujši, oceani redno poplavljajo mesta, po svetu se vsako leto soočajo z vse obsežnejšimi in intenzivnejšimi divjimi požari. Tudi pri nas, v Sloveniji, je vreme vse bolj nepredvidljivo, ekstremno. Lanskoletne nevihte so poplavile polovico Maribora in toča je marsikomu uničila pridelek. Zime so vse toplejše, snega je vedno manj. Tople zime presekajo obdobja ekstremnega mraza in poledice.

Človeštvo se sooča z nujo po zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, če želimo ozračje obdržati v mejah, ki naši civilizaciji omogoča da uspeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
52%
1.5km/h
0%
-1°C
1°
-2°
-1°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu
-3°
Fri

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA