Koliko globe bo morala plačati Golobova ljubica, ker je hranila nutrije? #video

slika, družbena omrežja

Zadnje čase v Ljubljani opažajo porast Nutrij. Te živali sicer prihajajo iz Južne Amerike, v Slovenijo pa so jih zanesli njihovega gladkega krzna, lakomni trgovci.

Nekaterim se zdijo prisrčne, drugim nadležne, v nobenem primeru pa teh velikih glodavcev na nabrežjih Ljubljanice preprosto ni mogoče spregledati. Ljubljanica sicer ni edina reka v Sloveniji, kjer lahko naletimo na nutrije – zagledali so jih tudi že ob Savi, Dravi in Muri ter bližje morju ob Rižani. Večinoma so njihovi kožuhi rjavi, a se med njimi najde tudi kakšna črna ali sivkasta.

Nutrije se razmnožujejo vse leto. Brejost traja štiri mesece in pol. Življenjska doba je od šest do osem let. Samica ima lahko precej potomcev, naravnih sovražnikov pa, kot rečeno, pri nas ni.  Jim pa naša krajina očitno ugaja, ne nazadnje zato, ker pri nas skoraj nimajo naravnih sovražnikov. Čeprav v svoji domovini ne bi imele snega, jih ta pri nas očitno sploh ne moti, tudi v zimsko mrzli Ljubljanici rade plavajo in ob tem krmarijo s svojim dolgim repom.

A pozor. hranjenje nutrij je, tako kot krmljenje katere koli divjadi zunaj okvirjev in lokacij načrtov lovsko upravljavskih območij, prepovedano po določilih zakonodaje, ki ureja divjad in lovstvo. Z globo od 420 do 1.200 evrov se za prekršek kaznuje posameznik, ki krmi divjad v nasprotju z načrti lovskoupravljavskih območij, pravi 77. člen Zakona o divjadi in lovstvu http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3780. Nutrije so divjad, glej http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED3478. Piše portal Prava!

Očitno pa je za prvo ljubico predsednika vlade dovoljeno vse. Tako je veselo krmila nutrije ob Ljubljanici!

Je globa že ne poti?

(video: Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.