Kolumna Pavle Rupar: “Golobi ki puščajo iztrebke?”

En Golob ali jata golobov..?

Pavle Rupar

Priznam, da mi je golob vedno povzročal preglavice glede ocene ali je to lepa in privlačna ptica ali je samo ptica, recimo ji tudi leteča podgana, ki pač požre vso nesnago in s svojimi iztrebki in nadležnim množičnem sranjem in ji nikoli ni dovolj hrane!

Dvomi so bili še toliko večji, ker so nas pri verouku učili o Sv. Duhu in namesto razlage pač narisali golobčka! Sivega ali belega, z raztegnjenimi krili ali kot osebo v Sveti Trojici. V glavnem lepega in pravljičnega, edino zveličavnega, drugega ni.. Vedno je bil simbol duhovnosti, miru in poglobljene vere, mit, spoštovanja vreden. Dokler je bil to pač naslikan simbol na ikonah v cerkvah in je  ponazarjal podobo čudeža v stvarni obliki! Obliki goloba. Kot je Bog Oče pač podoba starega, bradatega moža dajal vtis modrosti in vsemogočne nezmotljivosti, tako je golob ponazarjal milino neločljive Trojice, kot simbol poštenosti, ljubezni, čudežev in upanja.. V cerkvi.. A ko se je izven nje, v naravi prvič podelal na glavo ali ramo iz nedosegljve višine, se je spoštovanje ohladilo, prišla je jeza in tudi pomisleki, zakaj leteča podgana simbolizira del Božje , neločljive Trojice, če se ti podela na novo obleko, vse skupaj pa z roko še razmažeš, ker pač ne veš, da je to njegovo blato..

Pa če bi bil to en sam golob, dobro.. Te ptice letajo v jatah, jejo vse, kar je užitnega in kar zmečemo v smeti. Kot podgane, čeprav so na pogled mnogo lepše in celo privlačne! Nekatere vrste imajo celo nakravžljano perje.. Prvič se mi je golob dodobra zameril, ko je na balkonu stanovanja v Ljubljani družinica rdeče sivih spletla gnezdo.. Pustil sem jih, saj se mi ni zdelo pošteno, da bi jim uničil zarod. Ko se jih je zvalilo pet je bilo moje simpatije do golobov konec. Veliki, nesorazmerni kljuni so se zdeli že takoj po izvalitvi prepožrešni, nenehno so hlastali za vsem, kar sta starša nabrala na smetišču in vse so požrli!! Vse!!! Da ne govorim, koliko iztrebkov, smradu in nemarnosti je bilo v kotu, kjer so se naselili. Pa me en sam golob, četudi do onemoglosti požrešen, ne bi motil.. Ko se je naslednje leto želela tja naseliti skoraj cela jata, je bilo potrpljenja dovolj!

Ko golobi začnejo zaradi preštevilnega in množičnega razmnoževanja onesnaževati hiše, balkone in fasade ter cela mesta in trga je potrebno ukrepati. To je dejstvo in kdo ve koliko držav in mest je že moralo zaradi iztrebkov narediti konec golobjim jatam in jih odgnati! So pač neomejeni pri žrtju in seveda tudi pri onesnaževanju! Če bi jim pustili svobodno bivati v Benetkah ne vem, če bi Markov trg še obstajal! Prej bi se od teže nesramnega pogreznil ali pa izginil, strohnel! Res so leteče podgane, ki z videzom varajo ljubitelje ptic in živali!

Zato je res prav, da jim omejimo dostop do enormno velikih količin jedače! Tudi zato, ker bi bili  zaradi prenajedanja celo življensko ogroženi, da o posledicah ne govorim! Če jih je preveč se lahko vprašamo tudi o usodi drugih živali in, kaj bi na koncu ostalo od zalog hrane na smetiščih, kantah in odlagališčih tudi drugim živalim! Nič! Posledica bi bile bolezni tudi med ljudmi, ker bi vse te prebavljene zaloge pač nasrali po nas, po ulicah mestih.. Čudovita podlaga za bolezni, smrad in škodo!

Zato je vedno treba ukrepati, kadar se po desetih, petnajstih letih od pojava prvega goloba razmnoži večje število in nastanejo celo jate! Poznam državo, kjer se je to zgodilo, golobi so jo pač preplavili, požrli vse, kar se je dalo, onesnažili zemljo, na njej plodnosti ni bilo več.. Zato je bilo zelo dobro, da so ukrepali tako, da so odstranili prvega goloba med vsemi, nato še šest, sedem njegovih vodij posameznih skupin v jati, ki so tvorili močno razmnoženo skupino letečih podgan in s tem ohranili vsaj upanje, da se bo v to deželo vrnila neonesnažena narava brez iztrebkov požeruhov, ki jim nikoli ni dovolj hrane in , ki so od požrešnosti že pokali po šivih.

Golob gor ali dol, red mora biti in čas je bil, da so jih nadomestile ptice pevke.. Sicer je imel pa tisti prvi med enakimi tolikšne zaloge, da so za njim brezskrbno živele še mnoge generacije njegovih letečih podgan..

Zanimivo koliko izpeljank priimkov nastane iz besede golob. Na primer Golob, Golobič, Golubović in tako naprej. Vsaka primerjava med golobom in priimki je zgolj naključna.

Pavel Rupar, ekskluzivno za portal e-Maribor

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

IZJAVA TEDNA

Ko govedo stopi v palačo, ne postane kralj, ampak palača postane štala. [Turški pregovor]

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.