Le varna smuka je užitek

Vir: Pixabay

Začela se je smučarska sezona, zato ne bodo odveč nasveti policije za večjo varnost na smučišču. Policija sporoča, da bo smučanje lahko veselo in varno le, če bodo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni, poznati morajo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati. Zato bodo zagotovili večjo prisotnost policistov na smučiščih predvsem med vikendi, med počitnicami in prazniki, ko se na ali ob smučiščih odvijajo prireditve, ko so na smučiščih skupine osnovnošolcev in dijakov (tudi med tednom), na podlagi zaprosila upravljavca oz. nadzornikov smučišč ali na pobudo nadzornega organa (npr. inšpektorjev IRSNZ). Za delo na smučiščih je trenutno usposobljenih 70 policistov.

Smučarji morajo upoštevati 10 FIS pravil (Mednarodna vedenjska pravila), ki določajo obzirnost do drugih, da mora smučanje smučar prilagoditi svojemu znanju, smučino izbrati tako, da ne ogroža drugih, prehitevati v varni razdalji, pogledati smučino navzgor in navzdol, če je varna zanj in druge, ne sme se ustavljati na zahtevnih delih smučišča, za vzpenjanje in sestop mora uporabljati le rob smučišča, upoštevati označbe na smučiščih, pomagati pri nesreči in se tudi legitimirati kot udeleženec ali priča pri nesreči.

Ob upoštevanju vseh naštetih pravil pa Policija smučarjem še svetuje: naj prilagodijo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi in vremenskim razmeram; naj bodo posebej pozorni na otroke, na smučarje ali deskarje novince; da smučajo le po označenih in urejenih progah; da uporabljajo smučarsko čelado, ki je obvezna za otroke do 14 leta starosti; naj ne smučajo pod vplivom alkohola ali mamil ter naj pazijo na svojo smučarsko opremo, ki je ne puščajo brez nadzora.

Policist na smučišču lahko zaradi storitve posameznega prekrška smučarja tudi kaznuje. Globe za prekrške v zvezi z varnostjo na smučišču so odvisne od teže storitve posameznega prekrška in za smučarja znašajo od 400 do 800 evrov, poleg tega pa je predviden tudi ukrep prepovedi smučanja in odvzem smučarske vozovnice za tisti dan brez povračila.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.