Novo zadolževanje Slovenije

Vir: Pixabay

Slovenska Vlada, ki načrtuje petdeset milijonski presežek v proračunu, se je znova zadolžila, tokrat za poplačilo dolga. Izdala je desetletne obveznice za 1,5 milijarde evrov. Zadolžila se je brez težav. To je prva dolgoročna zadolžitev letos. V skladu s proračunom se bo država lahko letos zadolžila za največ 6,2 milijardi evrov.

Država mora letos vrniti 2,5 milijardi dolga. Milijardo dolga mora vrniti marca in naslednjo milijardo maja letos. Samo za obresti mora plačati 830 milijonov. Razmere na finančnih trgih so ugodne, obrestna mera je nižja od lanske v januarju. Država bo zadolžitev porabila za poplačilo dolga in ker je zadolžitev ugodnejša od prejšnjih, se višina skupne zadolžitve ne bo povečala.

Po besedah Primoža Cenclja iz KD Skladov je cenejša zadolžitev dividenda bolečih varčevalnih ukrepov iz preteklosti, da je cena našega zadolževanja nekje med Nemčijo in sredozemskimi članicama območja z evrom, kar je pošteno glede na bonitetne ocene in da bo Slovenija zaradi zadolževanja med finančno krizo še devet let morala letno odplačevati dolg približno v znesku dve milijardi na leto, zato mora ravnati kot dober gospodar ohraniti uravnotežene javne finance.

Na ministrstvu za finance so za STA pojasnili, da so v 2016 in 2017 skupno z izvedbo transakcij refinanciranja in medvalutnih zamenjav predčasno refinancirali za polovico celotnega dolarskega portfelja in s tem zmanjšali tveganje refinanciranja dolga državnega proračuna, izboljšali strukturo zapadlosti in valutno strukturo dolga ter izboljšali imetniško strukturo in likvidnost vrednostnih papirjev na sekundarnem trgu. Delež dolga v dolarjih je tako upadel s 27 odstotkov vsega dolga konec 2014 na 12,3 odstotka konec 2017.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.