Letališče Edvarda Rusjana dobilo novega lastnika

Mestna občina Maribor (MOM) sporoča,da je bilo podjetje Aerodrom Maribor d.o.o., katerega lastniki so nedavno postali kanadsko – nizozemski vlagatelji, uspešno na razpisu za dodelitev dolgoročne (15-letne in z možnostjo podaljšanja za dodatnih 5 let) koncesije o oddaji nepremičnine in opreme, ki predstavlja stvarno premoženje Republike Slovenije na Letališču Edvarda Rusjana Maribor. Na MOM so mnenja, da je podjetje Aerodrom Maribor z novo lastniško strukturo dobilo tudi velike možnosti ter potencial razvoja in vlaganja v Mariborsko letališče.

Župan mesta Maribora je včeraj, 2. marca 2017, v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča predstavil poslovno vizijo upravljanja Mariborskega letališča. Javnosti se je prvič predstavil tudi direktor podjetja SHS zračni promet Pang Siu Yin , ki je najemnik mariborskega letališča za 15 let.  Med drugim je napovedal 11 rednih linij.  Napovedal  je vzpostavitev linij z Beogradom, Podgorico, Barcelono, Hamburgom, Londonom in tudi Kitajsko.

Družba SHS Aviation je potem, ko je postala najemnica mariborskega letališča predstavila svoje načrte. Kitajski investitorji nameravajo v letališče vložiti 300 milijonov evrov. Vlagatelji pa imajo v lasti tudi lastno  letalsko floto v belgijski družbi VLM airlines, napovedujejo pa nakup tudi šestih novih letal, ki naj bi jih registrirali v Sloveniji.

Podjetja SHS Aviation namerava na mariborskem letališču Edvarda Rusjana zgraditi nove terminale, hotele in trgovski center. Želijo pospešiti razvoj potniškega in tovornega prometa, vzpostaviti simulacijski in servisni center. Seveda pa ob vsem tem pričakujejo podporo lokalne skupnosti in seveda države.

Župan Fištravec je dejal »Maribor bo postal globalni igralec in specialist za Azijo.« Zadovoljen je z ambicioznimi načrti najemnika. In vanj ne dvomi.  Povedal je , da skupaj delajo že več kot dve leti, da so dosegli nekatere sporazume o sofinanciranju povezav s kitajskimi mesti, ob tem pa gradili floto, ki bo večja od tiste, s katero razpolaga naš nacionalni prevoznik.

Letališče ima za Maribor in vso Severovzhodno Slovenijo  velik strateški pomen. Bližina mariborskega letališča in avtoceste je v mesto pripeljala tudi  avstrijsko podjetje Magna Steyr, ki proizvaja rezervne avtomobilske dele, in že išče prve delavce.

j.l.