Letni posvet ekonomskih svetovalcev v Mariboru

Vir: Wikipedia

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je včeraj z uvodnim nagovorom odprl letni posvet ekonomskih svetovalcev, ki delujejo na predstavništvih Republike Slovenije v tujini. Prvi del posveta v četrtek, 5. oktobra 2017, je potekal v Mariboru, danes pa se nadaljuje v Ljubljani.

Iz ministrstva za zunanje zadeve sporočajo, da je prvi dan posveta potekal na pobudo Štajerske gospodarske zbornice v Mariboru. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik je izpostavila dobro sodelovanje z zunanjim ministrstvom ter nanizala nekaj optimistično naravnanih kazalnikov, ki sicer kažejo na določeno stopnjo izboljšanja gospodarske slike v regiji, obenem pa je opozorila na potrebo po še več sodelovanja, povezovanja in iskanja dobrih projektov. Podobno je v uvodnemu pozdravu poudaril tudi župan mesta Maribor Andrej Fištravec.

Minister Erjavec je izrazil zadovoljstvo glede podatkov, ki kažejo na izboljšano gospodarsko situacijo v Mariboru in na Štajerskem, pri čemer se seveda zavedajo, da je dela še veliko. Maribor kot drugo največje slovensko mesto je pomemben dejavnik pri sestavljanju celotne slike gospodarskega uspeha  države in tudi zato je lokacija prvega dne posveta dobra odločitev.

Minister je izrazil zadovoljstvo, da je gospodarska diplomacija s sprejetjem deklaracije o slovenski zunanji politiki postala eden od stebrov slovenske zunanje politike, prav tako se je prepričanje o pomenu gospodarske diplomacije utrdilo znotraj samega ministrstva. Glede na slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo je potrebno še naprej dosegati dobro gospodarsko rast, država pa mora slovenskemu gospodarstvu pri tem nuditi ustrezno podporo.

Slovenija v zadnjem obdobju beleži porast blagovne menjave, tujih investicij in tudi turizma. Minister je poudaril odprtost Slovenije za naložbe in seveda na drugi strani tudi interes slovenskih podjetij pri iskanju investicijskih priložnosti v tujini. Na obeh področjih so ekonomski svetovalci lahko v veliko pomoč. “Skoraj 80 % slovenskega izvoza je usmerjenega v države članice EU, iskanje novih trgov je potrebno in tudi to na ministrstvu v okviru svojih aktivnosti redno počnemo,” je pojasnil  minister Erjavec in ob tem poudaril inovativnost in vrhunska znanja slovenskih podjetij ter t.i. industrije prihodnosti (digitalizacija, infrastruktura, zelena mobilnost, nanotehnologije), katerim ministrstvo posveča še posebno pozornost.

J. L.

.

VREME

Maribor
oblačno
76%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.