Levi posli? Posojila stranki SD kar tako? Računsko sodišče pa nič.

vila sd fajon
Levičarska sprega. Računsko sodišče, SD-ju dalo pozitivno mnenje?

Računsko sodišče je organ, ki je po ustavi najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji.

Posojila po domače, Tomaž vesel pa nič?

Mogoče je Računsko sodišče res najvišji, neodvisni organ kontrole, a pri predsedniku Tomažu Veselu nikoli ne veš. Kot piše portal Nova24TV je bilo glede poslovanja stranke Socialni demokrati (SD) veliko nerazčiščenih zadev. Med drugim tudi na to, da je Računsko sodišče oziroma predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel potrdil, da ima SD samo 500 tisoč evrov posojila, čeprav je razvidno, da je stranka v isti banki in na isti dan dobila še 100 tisočakov. Kako je lahko prišlo do take anomalije? Poslovanje vsakega subjekta je podvrženo jasnim zakonskim določilom. Politične stranke so, poleg upoštevanja zapisanih zakonskih določil, moralno dolžne svoje poslovanje urediti na način, da lahko predstavlja zgled za vsakogar. Namen ustanovitve politične stranke je namreč aktivno vplivanje na temeljne družbene norme – te pa se ustvarja z zgledom in pomočjo zapisanih določil. Nemogoče si je predstavljati, kako je nekdo, ki v skladu s predpisi ne zna zgledno voditi domačih financ, to zmožen narediti kje drugje.


Ker stranka SD ni imela 238.709,13 evra lastnih sredstev, ampak so bila ta pridobljena bodisi od dobaviteljev z zamikom plačila bodisi s posojilom, bi bil možen tudi sklep, da je SD z prenakazilom sredstev iz lastnega TRR zaobšla zakonsko določilo ZVRK. Če se je to zgodilo, bi moral revizor to seveda preveriti – česar pa iz poročila ni mogoče zaznati. Iz poslovanja in izkazov SD  je možno neizpodbitno dokazati, da SD nima lastnih sredstev, na kar smo že opozorili. Ker revizor tega ni pregledal, je seveda verodostojnost celotnega mnenja vprašljiva.

Zanimivo je, da se je po drugi strani Računsko sodišče donacij, ki so bile izkazane v višini 29,1 odstotka, lotilo vsebinsko in do zadnjega centa. Poleg tega je zanimivo tudi to, da je Računsko sodišče pri revidiranju stranke SD – očitno s preizkušanjem – ugotovilo, da je SD izkazovala prispevke, ki so bili zbrani v nasprotju z ZVRK. Šlo naj bi za brezplačne predstavitve stranke in izredni popust v skupni višini 540,10 evrov. Pri tem se poraja vprašanje, kje je Računsko sodišče prišlo do podatka, da je bila stranka SD deležna brezplačnega oglasa. Da bi oglaševalec izdal račun, SD pa ta račun izkazala kot strošek, je zalo malo verjetno. Preizkus je bil očitno vsebinski in ne po obliki, kot sicer določa standard. Razkriva portal Nova24TV.

Ker ima lahko vsakdo določene zadržke ali pomisleke pri svojem poslovanju, mora obstajati strokoven in neodvisen organ, ki pri tem lahko pomaga.

Eni pač lahko. Delovati moraš pač tako, kot so nekoč delovali komunisti.

P.M.

VREME

Maribor
delno oblačno
42%
2.1km/h
40%
28°C
29°
27°
27°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.