Mojca Škrinjar sds
Mojca Škrinjar SDS

Stranka levica je pripravila amandma, da se popolnoma ukine sofinanciranje programa otrokom, ki so vključeni v zasebne vrtce. SDS temu močno nasprotuje

SDS ostro nasprotuje amandmaju za ukinitev zasebnih vrtcev

“Sprejemanje Zakona o vrtcih po skrajšanem postopku je poseg v obstoječo sistemsko financiranje zasebnih vrtcev; na dolgi rok bi to vodilo do eliminacije zasebnih vrtcev. V stranki SDS tega predloga opozicije ne bomo podprli,” so zapisali v stranki SDS.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je podala izjavo o opozicijskem predlogu zakona o vrtcih s katerim želijo v SD; Levici, SAB in LMŠ odvzeti pravico odločanja staršm in jih preko finančnega pritiska prisiliti, da otroke namesto v zasebni vrtec vpišejo v javni. Po predlogu leve opozicije bi namreč o financiranju zasebnih vrtcev odločale občine. Tako bi lahko zasebnim vrtcem, v kolikor je v javnih dovolj mest za vse otroke, odrekli financiranje. Trenutno subvencija za vrtec pripada vsakemu otroku, po predlogu levičarjev bi pripadla mestnim občinam. V SDS so predlog označili za nesprejemljivega.

Po mnenju Škrinjarjeve “predlagana rešitev tudi ni poštena. V preteklem desetletju, ko je primanjkovalo mest v javnih vrtcih, so zasebniki s svojo ponudbo pomagali premagovati prostorsko krizo,” leva opozicija, pa bi jih zdaj potisnila v prepad. Namesto da bi se vprašali zakaj toliko staršev želi otroke v zasebnih vrtcih, prilagodili vsebino v javnih vrtcih in tako poskrbeli, da starši sami izberejo, v stari levičarski maniri vztrajajo, da oni izberejo v imenu staršev. Izbira pa je vedno ali po njihovo ali po denarnici.

“Želela bi povedati tudi misel glede nedavnih protestov v zvezi z ukrepi za zamejitev virusa covid19. Zdi se nam izjemno neprimerno, da se otroke zlorablja za politične namene. Poleg tega pa tudi nevarno za same udeležence,” je poudarila Škrinjarjeva.

PM