Luka Mesec nad delodajalce kar s socialističnimi metodami?

Slika: Nova24TV
Obvezno “štempljanje” za delavce razburja javnost,

Vlada Roberta Goloba pripravlja spremembe delovne zakonodaje, na podlagi katere bo ob prihodu v službo obvezno beleženje delovnega časa.

Ministrstvo za delo se je po tem, ko je ukinilo Urad za demografijo, lotilo delovnopravne zakonodaje. S spremembami zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti nameravajo razširiti pojem delavca. Delavec bi od zdaj naprej bil vsak, ki ima z delodajalcem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi in tudi vsi ostali, ki s podjetjem sodelujejo na kak drug način, če delo opravljajo sami in so vključeni v delovni proces delodajalca, kot so denimo študenti, poročajo Finance. Zakonski predlog se bo lotil tudi vodenja evidenc delovnega časa. Delodajalci so doslej evidenco vodili tako, da so preprosto odkljukali, da je bilo opravljenih osem ur dela. Po zakonskem predlogu bi bilo takšno beleženje veliko bolj rigorozno.

Nova zakonodaja pa predvideva tudi poostren inšpekcijski nadzor in drakonske kazni zoper vse, ki bi se drznili prekršiti zoper Meščevo “socialistično” idejo. Da bi bilo delo inšpekcije kar se da učinkovito, zakon predlaga, da bi se odslej elektronsko beležil čas prihoda in odhoda delavca z dela, obseg odmora in odmora med delovnim časom, opravljene ure dela v nočnem delu, ob nedeljah, med prazniki, v izmenah, ali deljenem delovnem času, opravljene ure v neenakomerno razporejenem delovnem času, ali začasno prerazporejenem delovnem času, vključno s tekočim seštevkom oddelanih ur v tednu, mescu in letu.

V času, ko razvita gospodarstva doživljajo temeljne spremembe v tem, kako se opravlja delo, gre v primeru dotičnega zakonskega predloga za velik korak v preteklost in očiten izkaz represivne miselnosti, ki se skriva za populizmom stranke Levica.

https://twitter.com/llisjak/status/1226158296643534849

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA