Maribor kandidira za Evropsko mesto športa 2018

Vir: Pixabay

Iz Mestne občine Maribor (MOM) sporočajo, da so v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in javnim podjetjem Marprom, oddali prijavo za kandidaturo za naziv Maribor – Evropsko mesto športa 2018.

MOM s pridobitvijo naziva in aktivnostmi, ki bi jih izvedli v letu 2018, pričakuje povečanje zanimanja za športno vadbo med občani, promocije aktivnega načina življenja in promocije Maribora kot športno turistične destinacije. MOM s kandidaturo zasleduje naslednje cilje: povečati promocijo Maribora kot destinacije za športni turizem; povečati število tujih obiskovalcev športnih prireditev; povečati obiskanost športnih prireditev v mestu; povečati število aktivnih prebivalcev mesta; povečati uporabo javne športne infrastrukture in povečati število gostovanj domačih in tujih klubskih ekip, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanj, gostovanj ter prvenstev.

Naziv vsako leto podeljuje Evropska zveza prestolnic in mest športa (ACES EUROPE), ki omogoča kandidaturo za naziv v treh kategorijah, in sicer prestolnica športa, mesto športa ali skupnost športa. MOM pade pod kriterij mesto športa (kriterij je število prebivalcev). Pridobivanje kandidature poteka v več korakih, ključni korak je oddaja kandidature za naziv, ki mora vključevati opis športne infrastrukture v mestu, način izvajanja programov športa, opis strategije razvoja športa, delo z invalidi na področju športa, športni turizem, športni dogodki in predlog programa v letu pridobitve naziva ter dodatne prednosti, ki se navezujejo na zagotavljanje športne vadbe vsem občanom.

Člani komisije ACES EUROPE si bodo med 24. in 26. avgustom ogledali športno infrastrukturo in pogoje za športne aktivnosti v mestu. MOM jim bo predstavila kandidaturo za naziv. Uradna razglasitev zmagovalca za naziv bo 6. decembra v EU parlamentu v Bruslju na osrednjem večernem dogodku ob najavi kandidature, kamor bodo v primeru pridobitve naziva povabljeni tudi predstavniki MOM skupaj z ostalimi mesti, ki kandidirajo za naziv evropsko mesto športa, evropska prestolnica športa in evropska športna skupnost.

V vmesnem času, od avgusta do decembra, bo MOM skupaj s pridruženimi partnerji pripravila podroben program športnih dogodkov v letu 2018 in promocijo kandidature doma in v tujini. K sodelovanju bodo povabili športna društva, zveze, organizatorje športnih prireditev in izobraževanj ter vse ostale zainteresirane občane, da bi s skupnim sodelovanjem morebitni pridobljen naziv karseda maksimalno izkoristili.

Ob tem iz MOM sporočajo, da skupaj s partnerji zadnja leta namenjajo veliko pozornosti v vlaganje v športno infrastrukturo, promociji športnega turizma ter podpori pri pridobivanju tujih športnih ekip na poletne priprave oziroma organizaciji evropskih in svetovnih prvenstev. Prav tako MOM  vsako leto sofinancira različne športne programe in vadbe športnih društev in zvez, Športni objekti pa zagotavljajo nemoteno vadbo v športnih objektih.

Naziv Evropsko mesto športa 2018 ne prinaša finančnih prihodkov s strani organizacije, ki podeljuje naziv.

M. T.

 

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
92%
1.6km/h
11%
10°C
12°
9°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.