Cena električnih avtomobilov vztrajno pada

Vir: Pixabay

V zadnjih nekaj letih smo videli velik preskok v razvoju električnih avtomobilov. Poleg Tesle, več kot dvajset startupov razvija svoj koncept električnega avtomobila. Tudi veterani v proizvodnji avtomobilov so skočili na vlak električnih vozil (EV). Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo namerava do leta 2019 opustiti proizvodnjo avtomobilov na bencin. Pri Porscheju so obljubili, da bo do leta 2023 polovica njihovih vozil poganjala elektrika.

Po poročanju Telegrapha poročilo UBS-a napoveduje, da bodo do leta 2018, skupni stroški lastnika električnega vozila, enaki stroškom lastnika vozila na notranje izgorevanje. Nižji stroški bodo povečali povpraševanje po električnih avtomobilih. UBS ocenjuje da bo na globalni ravni do leta 2025 14 % vseh prodanih vozil električnih.

Napoved UBS-a se sklada s poročilom nizozemske banke ING, katera pričakuje, da bodo do leta 2035 električni avtomobili dominirali na evropskih cestah. Obe banki sta dejali da bo glavni dejavnik nižanje stroškov proizvodnje in lastništva vozil.

Vir: Tesla
Model 3

Ta trend se je že začel. Tesla je pred kratkim začela s proizvodnjo modela 3, katerega lahko kupite že za okoli 35 000 evrov. Model 3 je trenutno najcenejši električni avtomobil na trgu, za leto 2018 pa Nissan napoveduje model Leaf, ki naj bi stal še približno 5000 evrov manj.

Poročilo UBS-a je tudi opozorilo na dejstvo, da je proizvodnja električnih avtomobilov cenejša, kot smo mislili. Še vedno pa obstaja prostor za napredek z razvojem cenejših baterij in izgradnji nove infrastrukture za polnjenje avtomobilov.

Ti ukrepi bodo nujno potrebni, saj se vedno več držav usmerja proti električnim avtomobilom. Francija bo do leta 2040 prepovedala vsa bencinska in dizelska vozila, medtem ko bodo v Indiji do leta 2030 vsa prodana vozila električna.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.