Mariborska sramota Nekateri še vedno nimajo vode! Arsenovič pa nič?

slika je simbolna

Neverjetno a resnično! V Mariboru je v 21. stoletju še 847 gospodinjstev oziroma 1638 ljudi, ki nimajo zagotovljenega vodovodnega omrežja pitne vode. In kaj je Arsenovič naredil glede tega?

Daljša sušna obdobja izsušijo tudi vodne vire pod zemljo, ki z vodo rešujejo gospodinjstva, ki niso priključena na omrežje mestnega vodovoda. Takrat ostanejo brez vode. Na pomoč priskočijo gasilci in jim vodo pripeljejo v zajetja. Po podatkih Mariborskega vodovoda je v Mariboru 847 gospodinjstev oziroma 1638 ljudi, ki še nimajo zagotovljenega vodovodnega omrežja s pitno vodo. Gre za zaselke Kozjaka v krajevni skupnosti Bresternica – Gaj, natančneje so to Medič, Gaj, Žavcarjev vrh …, ter za zaselke na obronkih Pohorja v krajevni skupnosti Razvanje. Piše spletni portal Večer.

Ali je to sploh možno? “Za pitje si vodo kupimo v plastenkah. Za kuhanje si jo na vaškem pokopališču nalijem v kanistre in prinesem. Vsak prijatelj, ki me obišče, prinese kanister vode. Pa iz starih izvirov nam še kdaj malo priteče. Od vodnega zajetja do hiše so moji starši ročno kopali in polagali cevi, približno 500 do 600 metrov. Ko presahne, nam vodo v zajetja pripeljejo gasilci. To vodo potem uporabimo za tuširanje pa kuhanje in pranje,” pripoveduje Erna Miketič iz Razvanja, severnega dela zaselka Habakuk.

Na MOM se izgovarjajo, da jim ni uspelo pridobiti mnenja Direkcije RS za vode, kljub večkratnim pozivom. Za oddajo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja pa potrebujejo zemljišča ali v lasti občine ali po sklenjeni pogodbi o služnosti. problem, pa naj bi bilo tudi mnenje ZVKD, ki na zavarovanem območju, po katerem poteka praktično celotna trasa posega, nalaga sočasno izvedbo arheoloških raziskav. Sicer pravijo, da je tudi težava z lastnikom Studia Saš, ki pogojuje poseganje na parceli z odkupom ceste, kjer je načrtovana gradnja vodovoda. A naj to nebi popolnoma držalo.

Pred lokalnimi volitvami je taka situacija malo da ne sramota ne samo za mesto Maribor ampak predvsem za občino. in za naslednjega župana bo moralo to biti nujna prioriteta. ni vse v “dnevni sobi” in vodometu pred županovo gostilno. Pomembni so tudi občani. kaj ni voda, pod taktirko levih vlad zapisana tudi v ustavi?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
86%
0.5km/h
100%
-1°C
0°
-3°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA