Gregor Preac
Gregor Preac, slika: Demokracija

Sprejemanje tujcev v Slovenijo ni za nas nič novega. Dolgo časa smo pod komunizmom dajali dom in kruh številnim priseljencem takrat skupne države. Ob tem je strnil nekaj misli mariborski publicist in pisatelj, Gregor Preac.

Gregor Preac: “V Sloveniji se ne bom prilagajal prišlekom”

A prilagajanje tujcev na naše navade in običaje ni ravno običajno. Priseljenci iz nekdanjih republik bivše komunistične države, se v veliki večini obnašajo, kot da ne živijo v drugi državi, ki ima svoj jezik, kulturo in običaje. Celo Slovenci se prilagajamo njihovi kulturi, jeziku in celo običajem. “Ko se v svoji državi prilagajaš tujcem, se ne prilagajaš izobraženim, kulturnim, ker se izobraženi in kulturni ljudje v tujini prilagodijo domačinom,” je dejal znani mariborski publicist in pisatelj, Gregor Preac.

Živim z Arabci, muslimani v Afriki, Arabiji, prilagodim se vsemu tam, ali mi je všeč ali ne. V Sloveniji se ne bom prilagajal prišlekom, dolžni so se prilagoditi kulturi, narodu, državi, običajem, zakonu, svobodi tukaj. Kdor se ne prilagodi, nas ne spoštuje, nima tu kaj iskati!

“Lastno državo imaš, da lahko gradiš svojo drugačno kulturo, si lahko izumiteljski v običajih, načinu življenja, razmišljanja… Država ni, da uvaža milijone neukih delavcev iz nazadnjaških ver in kultur in se gre multikulti alias promoviranje nazadnjaštva, neizobraženega delavca,” s svojim razmišljanjem zaključuje Gregor Preac.

Zato se zavedajmo svojih korenin in pomena svoje države!

PM