V zadnjem obdobju je na družbenih omrežjih mogoče zaslediti fotografije ilegalnega migranta Ahmada Šamija in njegove ulične »brivnice« z imenom »Ahmadova brivnica«, s katero deluje na javnih mestih v Ljubljani.

Ahmada Šamija ne najdemo na spisku podjetnikov

Pri znanem ilegalnem migrantu Ahmadu Šamiju ni znano, ali ima le-ta ustrezno delovno dovoljenje oz. opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik in ali je takšno izvajanje storitev v skladu s higienskimi in varnostnimi standardi ter ali izdaja račune skladno s slovensko zakonodajo. Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je zato na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s policijskimi in ostalimi postopki zoper posameznike, ki so leta 2017 onemogočili predajo ilegalnega migranta Republiki Hrvaški ter tudi zoper samega ilegalnega migranta.

Poslansko vprašanje vladi!

Spoštovani,

V začetku letošnjega leta sem vas spraševal v zvezi s policijskimi postopki zoper posameznike, ki so leta 2017 onemogočili predajo ilegalnega migranta Republiki Hrvaški. Ob tem velja spomniti, da je Ministrstvo za notranje zadeve že konec leta 2017 pripravilo vse potrebno za fizično izročitev ilegalnega migranta Ahmada Šamija Republiki Hrvaški. Odločitev ministrstva je imela pravno podlago v vseh ustreznih sodnih odločitvah. Do izročitve ni prišlo tudi zato, ker sta se v postopek izročitve omenjene osebe Republiki Hrvaški povsem konkretno vmešala dva poslanca in Ahmada Šamija odpeljala v prostore Državnega zbora oz. v poslansko pisarno stranke enega izmed poslancev, kamor policija nima vstopa.

V odgovoru ste navedli, da se je državljan Sirske Arabske Republike na povabilo dveh poslancev Državnega zbora in takratnega predsednika Državnega zbora udeležil pogovora v Državnem zboru Republike Slovenije in da v omenjenem primeru ni šlo za skrivanje.

Ob tem poudarjam, da niste pojasnili za kakšen pogovor naj bi šlo in zakaj se je ta pogovor odvijal ravno v času, ko bi pristojni organi morali ilegalnega migranta Ahmada Šamija izročiti organom Republike Hrvaške.

V zadnjem obdobju omenjeni ilegalni migrant na družbenih omrežjih objavlja fotografije svoje ulične »brivnice« z imenom »Ahmadova brivnica«, s katero deluje na javnih mestih v Ljubljani, pri čemer ni znano ali ima ustrezno delovno dovoljenje oz. opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik in ali je takšno izvajanje storitev v skladu s higienskimi in varnostnimi standardi, ter ali izdaja račune skladno s slovensko zakonodajo.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

1. Ali je Policija v okviru preiskovanja suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja Zlorabe uradne položaja ali uradnih pravic (prvi odstavek 257. člena Kazenskega zakonika – KZ-1) pridobila pojasnila o tem za kakšne vrste povabila ilegalnemu migrantu Ahmadu Šamiju v Državnem zboru je šlo, kdaj je bil povabljen in kakšen je bil namen povabila? Zakaj je do povabila prišlo ravno v času, ko bi ga pristojni organi morali izročiti Republiki Hrvaški?
2. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami ustrezno delovno dovoljenje za izvajanje omenjenih brivskih in frizerskih storitev oz. opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik?
3. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami za svojo ulično »brivnico« zagotovljene vse higienske in varnostne standarde?
4. Ali so bili v njegovi ulični »brivnici« izvedeni kakšni inšpekcijski postopki in kateri?
5. Ali za izvajanje svojih storitev izdaja račune v skladu s slovensko zakonodajo?

Odgovore bomo brž, ko ne, slišali šele po počitnicah. Verjetno bo ilegalni migrant Šami, s svojo brivnico delo nadaljaval tudi v poletje in jesen.

VIR: Politikis

M.G.