Masleša ustrahuje novinarje? Imamo odziv Združenja novinarjev in publicistov!

Branko Masleša, slika 24kul.si

Potem ko je vrhovno sodišče  glede diplome in pravosodnega izpita vrhovnega sodnika Branka Masleše odgovorilo, da so takšna vprašanja odveč, in da bo Masleša glede zapisanih neresnic vložil tožbo, je završalo med novinarji.

Odziv Združenja novinarjev in publicistov.

Za odziv na grožnje vrhovnega sodišča novinarjem so se oglasili tudi iz Združenja novinarjev in publicistov. To so zapisali: “Od sodnika Branka Masleše bi kot od nekdanjega predsednika Vrhovnega sodišča RS in zdajšnjega vodjo kazenskega oddelka na omenjenem sodišču pričakovali, da z javnostjo komunicira na odprt in pregleden način ter novinarjem nemudoma posreduje celovite in konkretne odgovore na vsa zastavljena vprašanja, v kolikor seveda nima kaj skrivati. Visoki predstavniki pravosodja so absolutno javne osebe in kot take še toliko bolj zavezane k transparentnosti in nekompromitiranosti.”

Primerno komuniciranje visokih predstavnikov vseh treh vej oblasti z javnostjo tudi krepi zaupanje v javne inštitucije, hkrati pa predstavlja spoštovanje do samega novinarskega poklica in dela.

“Hkrati obsojamo vnaprejšnje grožnje novinarjem s tožbo samo zato, ker so si dovolili postaviti vprašanja, ki so lahko za nekega funkcionarja neprijetna in obremenjujoča. Pri tem je posebej škandalozno, da vrhovno sodišče kar nekako prejudicira, da se bo (morebitna) tožba končala v korist dotičnega sodnika. To priča o zelo sprevrženem razumevanju tega, kaj naj bi bila vladavina prava.”

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.