Združenje Nadzornikov Slovenije: Arsenovič prekoračil pristojnosti?

župan
župan Arsenovič, slika Politikis

Iz združenja Nadzornikov Slovenije je v primeru dejavnosti župana Maribora Saše Arsenoviča pri razrešitvi s funkcije direktorja Energetike Alana Perca in konfliktu interesov predsednice nadzornega sveta Mateje Cekič poslalo obvestilo.

Arsenovič prekoračil pristojnosti?

Mnenje je v imenu Združenja pripravil Gorazd Podbevšek, predsednik ZNS: “V konkretnem primeru je župan prekoračil svoje pristojnosti in se vmešal v upravljanje občinskega podjetja. S tem primerom pa je povezanih več težav. Očitno gre za veliko prepletenost na vseh nivojih, ki ni dobra za učinkovito upravljanje občinskih podjetij. Energetika Maribor bi morala imeti čim bolj neodvisen nadzorni svet in člane s čim manj nasprotij interesov. Konkreten primer daje videz, da je osebni interes predsednice nadzornega sveta kot zaposlene na občini, ki jo vodi župan, lahko v nasprotju interesov z njenim interesom predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, ki je delovati izključno v interesu te družbe. “

Podbevšek še navaja: “Priporočamo, da se korporativno upravljanje na vseh nivojih (Javni holding Maribor in Energetika Maribor) uredi tako, da se zagotovi čim boljša sestava (neodvisnost, strokovnost,…) in delovanje organov obeh družb. To bo dejansko omejilo možnosti župana za posredovanjem pri občutljivih in za občane pomembnih zadevah (kot je cena elektrike) in vplivanje na njihove odločitve, hkrati pa bo omejilo tveganja nastanka nasprotij interesov in korupcijskih tveganj ter omogočilo boljše upravljanje in poslovanje teh družb.”

P,M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.