Merjenje povprečne hitrosti na avtocesti še na sedmih novih odsekih

Vir: https://commons.wikimedia.org

Po uspešnem testnem merjenju povprečne hitrosti na odseku štajerske avtoceste med Trojanami in Podmiljem proti Ljubljani, namerava Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS), uvesti povprečno merjenje hitrosti še na sedmih novih avtocestnih odsekih. Gre za sistem, ki zabeleži vozilo in na določenem odseku izračuna njegovo povprečno hitrost.

Iz DARSA sporočajo, da se je pilotni sistem, na podlagi katerega je Policija izrekala globe kršiteljem, izkazal za dobrega pri umirjanju hitrosti vožnje in povečanju prometne varnosti. Število nesreč se je občutno zmanjšalo, posledično je bilo manj zastojev in nejevolje voznikov. Povprečna hitrost, s katero so vozniki vozili na tem odseku, je padla, ni pa se tudi povečalo število voznikov, ki so jo bistveno prekoračevali pred uvedbo sistema. Analize hitrosti pred postavitvijo sistema so namreč pokazale, da je kar nekaj voznikov peljalo skozi predore s hitrostjo več kot 150 km/h (maksimumi so presegali 200 km/h).

Do začetka poletja 2019 namerava DARS uvesti novih sedem odsekov, kjer bodo merili povprečno hitrost. Določeni so odseki, kjer bo tak sistem imel velik pozitiven vpliv na varen potek prometa in ki tudi predstavljajo potencialno ogrožanje prometne varnosti (predori, viadukti, priključki, razcepi).

Na štajerski avtocesti ostaja tudi v prihodnje sekcijsko merjenje hitrosti na odseku čez Trojane, predvideno pa je še na odseku Vransko—Blagovica v obe smeri in na širšem območju Celja proti Ljubljani. Na primorski avtocesti so predvideni trije odseki, kjer bi naj potekale meritve hitrosti in sicer med priključkom Logatec in viaduktom Ravbarkomanda proti Kopru ter med priključkoma Vrhnika in Brezovica v obe smeri. Na dolenjski avtocesti je predviden en odsek, kjer bodo merili hitrost in to na območju višnjegorskega klanca proti Novemu mestu.

V Darsu so pripravili razpisno dokumentacijo za novo tovrstno opremo, trenutno so v teku sklepna usklajevanja s Policijo. Investicija naj bi znašala skoraj 1,3 milijona evrov.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.