Štirje zakonski predlogi za implementacijo arbitraže v državnem zboru

Vlada je ta teden na svoji 153. seji sprejela predlog Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, predlog Zakona o evidentiranju državne meje z Republiko Hrvaško, predlog novele Zakona o zemljiški knjigi ter predlog novele Zakona o morskem ribištvu.

Republika Slovenija in Republika Hrvaška sta z namenom razrešitve spora glede meje na kopnem in morju 4. novembra 2009 podpisali arbitražni sporazum, s katerim sta se dogovorili, da bo spor rešilo arbitražno sodišče. V arbitražnem postopku je arbitražno sodišče 29. junija 2017 razglasilo končno razsodbo, s katero je bil določen potek meje med Slovenijo in Hrvaško na morju in kopnem, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

S predlogom zakona se zato ureja določena vprašanja glede končne razsodbe arbitražnega sodišča. Namen zakona je, da se ohranijo pravice, obveznosti, ki so jih posamezniki imeli na dan razglasitve razsodbe na ozemlju Republike Slovenije, ki po razsodbi postane del ozemlja Republike Hrvaške. Namen zakona je prav tako omogočiti, da se uveljavljajo posamezne pravice pod enakimi pogoji kot do sedaj tudi v prihodnje, do katerih sicer kot prebivalci tega ozemlja, ne bi bili več upravičeni. Hkrati zakon uvaja nova upravičenja, kot so nadomestilo za nekatere pravice, ki jim zaradi drugačnega poteka slovenske meje z Republiko Hrvaško ne bi pripadale več. Zakon prav tako ureja nekatera vprašanja, povezana s pravnimi osebami, ki so imele sedež na dan razglasitve razsodbe na ozemlju Republike Slovenije, ki po razsodbi postane del ozemlja Republike Hrvaške.

To so zakoni, ki jih Slovenija lahko sprejme brez sodelovanja Hrvaške in potrdi v državnem zboru do 29. decembra je povedala generalna sekretarka Vlade Lidija Kozlovič. Za določitev meje s Hrvaško pa bo potrebno njeno sodelovanje.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.