Mešetarjenje z večnamensko dvorano v Hočah, kazenska ovadba, ki izgine in kam gre 300 jurjev?

V občini Hoče Slivnica ni vse tako, kot bi moralo biti. Na naš portal so se obrnili mnogi, ki razrivajo takšne in drugačne zgodbe in ozadja iz preteklosti ljudi, ki še danes vodijo to občino. Razna mešetarjenja z denarjem, kazenske ovadbe, ki izginejo in kakšno moč imajo ti isti akterji, še posebej župan Marko Soršak in njegova desna roka Jože Merkuš.

Pisali smo že o sloviti Magni, ker so se najbolj rodovitni delo štajerske zemlje znašli v nemilosti te tovarne s privolitvijo in kimanjem župana Marka Soršaka in kako je kar naenkrat zrasla tudi njegova hiša. Tokrat nas zgodba pelje še nekoliko nazaj, ko so bile vloge med županom Soršakom in njegovo desno roko Merkužem, še zamenjane


Šušmarjenje z rodovitno zemljo v Hočah in kako naj bi Soršak uničil Letališče Maribor?


Na lokalnih volitvah leta 2010 je slavil Merkuš Jožef (SD), ki je ob začetku svojega mandata z dopolnitvami razvojnega načrta občine Hoče-Slivnica in pripravami vsebine proračuna za leto 2011 pripravil tudi izgradnjo večnamenske športne dvorane v Hočah. Zagotovo je bilo to nekaj, kar je občina takrat močno potrebovala.

Z očitnim zavajanjem je bilo takrat občinskem svetu, zagotovljeno, da bo dvorana v veliki meri financirana iz Ministrstva za šolstvo, Fundacije za šport in nekaj z lastnimi sredstvi, za kar se bi najel kredit. Nič ali skoraj nič od tega ni bilo res in občina je takrat morala najeti kredit za celotno izgradnjo, brez kake pomoči ministrstev za cca.4 mio eur. 

Gradnja dvorane se začne, kljub nasprotovanju nekaterih krajanov, takrat je bil sprožen je bil tudi upravni spor Eme in Franca Krašneta. Omenjeni par, je živel v neposredni bližini dvorane, a je tožbo na sodišču izgubil.  Za delo večnamenske dvorane pa je bil izbran izvajalec GRANIT d.o.o. po (verjetno že predhodno izdelanih) projektih s strani Štajerskega inženiringa . Zanimivo je, da je na tem inženiringu bil zaposlen takrat podžupan in sedaj župan Marko Soršak. In verjetno so vse povezave Merkuš-Soršak od takrat dalje delovale, kot dobro usklajena združba, imenovana “kako priti do občinskega denarja”?

Gradnja večnamenske športne dvorane je potekala izredno hitro, saj je bila temeljna plošča končana že v začetku decembra 2011 in v aprilu 2012 je že potekalo pokrivanje strehe. Pri pripravljalnih, izvedbenih in zaključnih delih pri gradnji Športne dvorane je vseskozi sodeloval takrat še podžupan in sedanji župan Marko Soršak, kljub temu, da je bil s strani protikorupcijske komisije KPK trikrat pozvan, da se umakne zaradi konflikta interesov. 

Do tu vse lepo in prav. Čez nekaj časa je sledil šok.  Izvajalec del GRANIT d.o.o. v sredini leta 2012 (6. ali 7. mesec) naslovi fakturo na občino Hoče-Slivnica  v znesku kar 357.000,00 EUR z obrazložitvijo, da je na temeljenju prišlo do višjih stroškov, kot so bili planirani. Sledil je rebalans, kjer je opozicijska skupina svetnikov  občine zahtevala dokaze za te dodatne stroške. Ni jih dobila in rebalans je bil potrjen z 11 glasovi ZA in GRANIT d.o.o. je bil bogatejši za 357.000,00 EUR.  Podobne spletke po rebalansu naj bi se dogajale tudi pri izgradnji vrtca v Hočah in Rogozi.

Gradnja večnamenske športne dvorane v Hočah

Najmanj, kar bi morala narediti župan Merkuš in podžupan Soršak, da bi ustavila gradnjo in poiskala novega izvajalca, ne pa da po skoraj 10. mesecih pristane na povišanje stroškov. Obstaja utemeljen sum, da ti stroški niso nastali, saj je izvajalec del pred dano ponudbo opravil vse geološke raziskave,” pravi naš sogovornik, katerega ime hranimo v uredništvu našega portala.

Zoper vse vpletene ( Merkuša, Soršaka, Granit d.o.o.in druge) je bil podan tudi sum znakov kaznivega dejanja za kar je bila, dana kazenske ovadba za nezakonito posredovanje ali sprejemanje koristi.in od 20.01.2015 je začel teči tudi predkazenski postopek pod številko KPD 32402/2014. A zadeva stoji, očitno nekje v predalu in verjetno čaka na zastaranje? Našli naj bi se tudi novi dokazi in nova pričevanja. A zadeva se ne premakne z mrtve točke. Zato smo se z vprašanji obrnili tudi na tožilstvo. Odgovore še čakamo.

Glede na nova pričevanja, se sicer pričakuje, da se bo končno dokazalo, da naj bi bila občina Hoče-Slivnica takrat oškodovana za 357.000,00 EUR. Za kar naj bi nosila odgovornost, takratni  župan Jožef Merkuš in takratni podžupan, ter sedanji župan Marko Soršak, ki se je za Večer pred nedavnim pohvalil, da je zbral potrebno število podpisov za nov županski mandat kar v enem dnevu. No seveda, če ga prej na bo prehitela po levi kakšna pošta s tožilstva ali Doba?

Kmalu…  o šušmarjenju z logističnim centrom Oreh

 

Novi Mustang MACH-E - Podjetje Avtomobili P.R. d.o.o. uspešno deluje že od leta 1990, kar pomeni, da je bilo med prvimi prodajalci vozil v samostojni Sloveniji.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
megla
92%
0.5km/h
100%
-0°C
2°
-2°
2°
Wed
2°
Thu
3°
Fri
2°
Sat
1°
Sun

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA