slika je simbolična

Policisti PU Nova Gorica so v izjavi za javnost posredovali več informacij o incidentu pri Vogrskem, v katerem je migrant z nožem najprej taksista, nato pa še policista. Vodja sektorja uniformirane policije Evgen Govekar je natančneje opisal napad na taksista in policista.

Taksist napaden z nožem

Neka ženska je okoli 17.30 ob cesti pri izvozu Vogrsko opazila okrvavljenega moškega, ki je dajal videz, da potrebuje pomoč, zato je poklicala policijo. Takoj zatem so policisti prejeli še klic druge ženske, nakar je stekla policijska intervencija. Taksist, ki mu je uspelo pobegniti, je ob prihodu policistov nakazal, da je napadalec še v avtomobilu. Taxist je povedal, da je v avtomobilu tujec.

Napadalec se je po besedah policistov zadrževal na MMP Vrtojba neposredno na državni črti. Tam je od trgovke v Kompas Shopu zahteval, naj mu pokliče taksi. Odzval se je taksist iz Nove Gorice. Kmalu po začetku vožnje je ugotovil, da potnik nima denarja, zato je želel vožnjo prekiniti, ta pa ga napadel z nožem. »Ni imel dokumentov, ni imel denarja, telefona, imel je samo torbico, v kateri je bilo dotrajano sadje.

Napadalec klical Alaha

Napadalec je pod volanskim sistemom stikal žice, da bi spravil vozilo v pogon. Policista sta ga tedaj pozvala, naj odvrže nevarne predmete in se uleže na tla. Vmes sta ugotovila, da ne razume slovensko in poziv ponovila v angleščini, na kar se je migrant odzval z grožnjami s smrtjo. »Osumljenec je v angleščini izrekel besede v smislu: ‘Če ne boste vi ubili mene, bom jaz vas’, omenil je tudi Alaha.

Ko je izstopil iz vozila, je krenil proti enemu izmed policistov in z univerzalnim nožem (olfa) napadel policista. Ta je najprej izstrelil opozorilni strel, nato pa ga je ustrelil v spodnji del desne noge. Napadalec je tedaj obstal, policista pa sta mu vzela nož in ga vklenila. Pri intervenciji se je lažje poškodoval tudi napadeni policist, saj je utrpel zvin gležnja. Zdaj je v domači oskrbi, nekaj dni pa bo na bolniškem dopustu.

Migrant je še vedno v šempetrski bolnišnici. Odstranili so mu naboj iz mišice noge.

Kaj je nasilni migrant, ki je bil že v Nemčiji in je v Slovenijo prišel preko italije, ter želel pot nadaljevati v Ljubljano, sploh počel tu, bo skušal ugotoviti preiskovalni sodnik.

M.G.