Milan Krek (Direktor NIJZ 30. aprila 2020 -)
slika: Demokracija

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je povedal, da število novih okužb v zadnjih tednih sicer počasi upada, a v zadnjih dneh opažajo tudi rast, ter opozarjajo da bi epidemija lahko še trajala vse do poletnih šolskih počitnic.

Epidemija bi lahko do junija, ali še dlje?

Druženja, kot so bila ob koncu tedna, so v luči novih različic virusa zelo nevarna in predstavljajo velika tveganja za prenos virusa, je še opozoril Krek. “Protesti – takšni, kot so bili videni na televiziji – so vir okužb. Poleg tega so bili v proteste vključeni otroci. Če je bil kdo med njimi okužen, bodo tudi ostali dobili okužbo,” je dejal Krek.

Kot je dejal Krek, se pri nas velikokrat govori, da so v Sloveniji ukrepi zelo strogi. Ko primerjamo indikatorje (na primer delovno mesto, šola, ukrep ostani doma, javni dogodki …), lahko vidite, da Slovenija spada med evropske države, ki nimajo zelo strogih ukrepov. Nekatere države imajo bistveno bolj stroge. Tudi Nemčija in Nizozemska, ki imata boljšo epidemiološko sliko, imata veliko strožje ukrepe.

Direktor NIJZ je predstavil tudi simulacijo, s katero poskušajo ugotoviti, kako se bo epidemija razvijala. Ta trend ne upošteva novega (angleškega) seva. Če bi razmere ostale enake, bi se ob upoštevanju veljavnih ukrepov epidemija izpela maja ali junija. Ob poslabšanju razmer bi se epidemija podaljšala, je povedal.

Podravska regija in tudi Maribor po številu okužb spada v rdeče območje, kar pomeni, da je tu dovoljeno obratovanje specializiranim prodajalnam z otroškim programom; vulkanizerskim, avtomehaničnim, avtoličarskim ali avtokleparskim delavnicam in delavnicam za popravilo koles. Odprta so smučišča ob predložitvi negativnega hitrega testa. Odprte so tudi prve triade osnovnih šol in vsi vrtci.

ŠE NAPREJ OPOŠTEVAJTE VSE UKREPE!

Preberite tudi: Epidemija upada. Slovenija kmalu iz črnega na rdeči seznam?

PM