Minilo je 10 let, od kar je tranzicijska levica po nedolžnem zaprla Janeza Janšo

Janez Janša je bil junija 2013 zaradi neresničnih in nikoli dokazanih obtožb o korupciji v zvezi z obrambno pogodbo s finskim podjetjem Patria obsojen na dve leti zapora. Kazen je začel prestajati na današnji dan, 20 junija 2014.


Mednarodno odmevni konstrukt Patria, ki je slovenskim sodiščem omogočil, da vodjo opozicije tik pred volitvami stlačijo v zapor, je eden najbolj nagnusnih i umazanih iger tranzicijske levice v zgodovini Slovenije. Tako je na današnji dan levica prizadela ne samo Janeza Janšo, njegovo družino, ampak številne člane in podpornike stranke SDS.

Na današnji dan 20. junija 2014 je tako množica podpornikov pospremila  Janeza Janšo v zapor – Evropa je dobila prvega političnega zapornika v slogu Ruske federacije in Belorusije. Danes se zato spominjamo, da se je prav na tisti dan začela demontaža slovenske pravne države, ki se je v naslednjem desetletju končala s popolno pokoritvijo pravosodja levi politični opciji v času vlade Roberta Goloba. Indična sodba je na koncu padla, Janša pa je zopet postal premier. Danes se torej spomnimo, ne le rusifikacije slovenskega pravosodja, ampak tudi dejstva, da slovenska desnica in pravica kljub oviram na koncu vstaneta kot feniks. 

Šlo je za čisto indično sodbo, kjer so ljudje iz tretjega kroga, tudi taki, ki so bili motivirani, da škodujejo predsedniku vlade, navajali laži, ki jih tožilstvo nato ni bilo sposobno dokazati. Na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način naj bi prišlo do podkupnine v zvezi z nabavo finskih oklepnikov Patria, v kar naj bi bila udeležena takratni predsednik vlade Janez Janša in strank SDS. Torej brez konkretnih dokazov, na podlagi govoric, so na današnji dan, pred dvajsetimi leti v zapor poslali predsednika Janšo. 

Ustavno sodišče Republike Slovenije je potem, aprila 2015 razveljavilo obsodbo, zaradi česar je bil Janša izpuščen iz zapora. Isto sodišče je kasneje zaključilo zadevo in Janeza Janšo razglasilo za nedolžnega. 

VREME

Maribor
oblačno
66%
2km/h
89%
28°C
31°
27°
28°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
21°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.