Na današnji dan, je bil dan zmage. Končala se je vojna za Slovenijo!

Na Brionih je bila 7. julija 1991 podpisana deklaracija med Slovenijo in SFRJ, s katero so ustavljene sovražnosti na območju Slovenije.

Kaj se je dogajalo zadnji dan vojne za Slovenijo?

V Sloveniji  se je končala vojna, ki jo je zanetila agresorska JLA. A še pred razglasitvijo konca vojne so na ta dan v Sloveniji odmevale eksplozije, pa tudi prebegi številnih vojakov. Še naprej pa so se nadaljevale razne sabotaže s strani JA, med drugim so bile iz tankov TO tipa T-55 izvlečene udarne igle iz topov, kar pomeni, da so bili tanki le še več desettonska vozila brez prave uporabnosti. Končno pa je prišel na dan tudi podatek, kdo naj bi stal za napadom na Medvedjeku, kjer je življenje izgubilo šest voznikov tovornjakov in pripadnik TO Franc Uršič.

Malo pred drugo uro zjutraj na nedeljo, 7. julija 1991, je eksplozija odjeknila v stražnici Klariči pri Komnu, ki jo je varovala TO. Napetosti so bile tudi pri stražnici Lipica, saj so vojaki v popolni bojni opremi zavzeli bojne položaje okoli stražnice.

Na ta dan pa je iz Splita prišlo sporočilo, ki je razkrivalo, da je napad na kolono v Medvedjeku menda vodil pilot podpolkovnik Milan Perić. Spomnimo, v napadih letalstva JLA je bilo ubitih šest voznikov tovornjakov. V bitki na Medvedjeku pa je bil ubit tudi pripadnik TO Franc Uršič, po katerem se od leta 2012 dalje imenuje novomeška vojašnica.

7. julij 1991 pa je zaznamovala tudi predaja oficirja Matića v Ljubljani. Ob vdaji razkrije, da je v vojašnici okoli 600 vojakov in oficirjev, od teh 100 specialcev. Nato sledi na Vrhniki sestanek med predstavniki SO Vrhnika in poveljnikom vojašnice Matićem. Po tem sestanku Matič vse povabi na obisk vojašnice, a si med potjo premisli.

Enote TO so uspešno opravile zadane naloge, na Brionih pa je 7. julija 1991 podpisana deklaracija med Slovenijo in SFRJ. Vojna za Slovenijo je bila končana.

vir: Nova24.TV, slike: knjiga Vojna za Slovenijo

M.G.

VREME

Maribor
rahel dež
87%
0.5km/h
100%
7°C
9°
6°
6°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.