Najbolj bizaren dogodek vseh časov Nataše Pirc Musar? Še krave bi se smejale, če bi se lahko.

Nataša Pirc Musar, v ozadju Tanja Fajon. Slika: Portal Plus

Saj ni res, pa je. Predsednica države Nataša Pirc Musar je danes vlekla kroglice, kot pri lotu in s tem določila, kateri člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo po novem imenovani oz. izvoljeni za dveletni in kateri za štiriletni mandat. Tudi sama je dogodek komentirala, kot bizarnega.

Očitno so zakon o RTV sestavljali v cirkusu. Za glavno “cirkusantko” pa izbrali kar predsednico države. Verjetno nad bizarnim žrebanjem kroglic Nataša Pirc Musar ni bila ravno preveč navdušena. Saj je dogodek komentirala z naslednimi besedami:

“Najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje, žrebanje kroglic za dolžino mandatov članov programskega sveta RTV SLO, je opravljeno. Ob tej priložnosti apeliram na vsa ministrstva in zakonodajno telo, naj se funkciji predsednice republike v bodoče z zakoni ali drugimi predpisi ne nalaga pristojnosti, ki jih Ustava Republike Slovenije v 107. členu ne določa. Ustava namreč jasno predvideva, da predsednica republike (med drugim) imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom, druge zadeve pa opravlja samo, če so določene z ustavo. Predsednica republike pristojne obenem prav tako poziva, naj se v prihodnje, ob pripravi zakonodajnih sprememb, ki bi določale dodane ali drugačne pristojnosti predsednice Republike Slovenije, kot jih predvideva ustava, najprej opravi posvet s predsednico,” je predsednica države Nataša Pirc Musar komentirala današnje opravilo. 

V novem svetu zavoda RTV, naj bi bilo 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bodo po enega imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednica republike na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo.

A na potezi je tudi Ustavno sodišče, ki bo o tej golobji neumnosti, imenovani zakon o RTV, tudi presojalo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
93%
1.5km/h
100%
-1°C
0°
-2°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
-1°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA