Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja.

Poslanci ponovno v odločanje

Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Poslanci bodo tako o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek. A bo za njeno potrditev pa potrebnih najmanj 46 glasov. Zaenkrat toliko glasov nimajo.

Novelo zakona, ki naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, je DZ sprejel z 42 glasovi za in 36 proti.

Predlagatelji ocenjujejo, da je novela, ki jo je DZ sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost. Uvedba razlikovanja po njihovih navedbah v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, piše 24ur.

Kaj se bo torej zgodilo v četrtek pa je težko napovedati. Zakonu ostro nasprotuje opozicija, takemu zakonu nasprotuje tudi ustavno sodišče.

M.G.