Vlada je na današnji seji odločala o sprejetju nadaljnjih ukrepov za zamejitev drugega vala pandemije novega koronavirusa. Pogoji za tretji paket ukrepov v tako imenovanem oranžnem načrtu so že izpolnjeni.

Ukrepi, ki jih je sprejela vlada za zajezitev koronavirusa!

Od 12 statističnih regij v Sloveniji je sedem rdečih. Vlada se je odločila, da bodo novi ukrepi tretjega paketa oranžne faze začeli veljati v tistih statističnih regijah, kjer 14-dnevno število presega 140 okuženih na sto tisoč prebivalcev, je povedal Janša. Nekateri bodo začeli veljati v petek, nekateri pa v ponedeljek.

Pouk od 7. razreda dalje bo potekal na daljavo, enako srednje šole in univerze. V redno načrtovanih krompirjevih počitnicah bodo presodili, kako bo potrebno ukrepati v prihodnje. Med ukrepi bo tudi možnost podaljšanja turističnih bonov v naslednje leto.

Rdečih regij je sedem. Od petka dalje bodo zanje veljali ukrepi:
– začasna prepoved zbiranj nad 10 oseb,
– omejitev določenih športnih aktivnosti,
– omejitev gibanja med regijami, ki so obarvane rdeče,
– uvedeno nošenje maske povsod, tudi na prostem, razen ob nekaterih izjemah.

Največ okuženih je v posavski statistični regiji, v regiji jugovzhodna Slovenija ter savinjski, zasavski, osrednjeslovenski, koroški in gorenjski regiji. Delež aktivno okuženih ostaja velik v občini Črna na Koroškem, velik je v še dveh koroških občinah, mežiški in prevaljski. Razmere so zaostrene tudi v Šentjerneju in na Škofljici,

Ukrepi, ki bodo veljali za celotno državo

Kot je povedal Janša, gre na splošnih predvsem za aktivacijo dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu. Ob tem bodo na ravni celotne države zaostreni ukrepi v šolskem sistemu ter ukrepi v povezavi s turističnimi boni.

Pouk na daljavo od 5. razreda osnovne šole in v srednjih šolah od ponedeljka

Od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka dalje (5. razreda dalje) potekal na daljavo, enako v srednjih šolah. “Za visoke šole in univerze pa že velja priporočilo, da aktivnosti, kolikor je to mogoče, izvedejo na daljavo,” je dejal Janša.

V tednu, ko bodo krompirjeve počitnice, bo vlada ocenila, ali je potrebno te ukrepe učenja na daljavo podaljšati, postopoma sprostiti ali dodatno zaostriti, odvisno od takratne situacije. “Računamo, da bo ta 14-dnevni odmor omogočil, da se situacija stabilizira ali vsaj da se trendi delno obrnejo navzdol,” je dejal premier.

Janša je tudi ponovno pozval vse, naj si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, saj tega nismo storili v zadostni meri in aplikacija ne daje takšnih učinkov, kot bi jih lahko, kot je dejal.

Vlada je sicer napovedala, da bo s sprejemanjem ukrepov sledila že pripravljenemu načrtu ukrepov. Začasno bi tako lahko zaprli gostinske lokale, fitnese in športne objekte, omejili delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko naenkrat. Glede na število okužb bi lahko vlada sprejela tudi kakšen ukrep iz rdeče faze pripravljenih vladnih ukrepov.

MG