Napadov na režiserja Mitjo Okorna, še ni konec. Oglasil se je tudi njegov oče.

mitja okorn
Mitja Okorn, vir foto: www.polishfilmla.org/

Neverjetno koliko napadov, nepotrebnih groženj, spodbujanja sovraštva je bilo v teh dneh izrečenih ali zapisanih samo zato, ker je znani režiser Mitja Okorn ustvaril neverjetno mojstrovino, film Zdravljica.


Oglasil se je oče Mitje Okorna

Na družbenih omrežjih se je s pričo teh napadov oglasil tudi oči Mitje Okorna, Pavle Okorn. Tako je zapisal:  “Lahko trdim, da smo vsi, ki smo sodelovali pri izdelavi “Zdravljice”, neobremenjeni s katerokoli ideologijo in strankarsko pripadnostjo. Ampak nam je bila ena in edina želja ustvariti nekaj pozitivnega, toplega in lepega ob “zdravljici” , ki nam jo je pesnik s to širino gledanja in umevanja tudi podaril. Ker imamo radi svojo domovino, njeno pot in delovanje v svetovni areni ter bisere, ki nam jih nudi. Ne pa podlo podtikanje intelektualne praznine, ki ne vidi do prvega hriba in takšno “kulturno” ozračje ter “dela” tudi ustvarja. Vsaka kritika je dobrodošla, ne pa zlo, temeljujoče na bedni zavisti, ker so mejniki predaleč. Ko berem in gledam takšne nebuloze se sprašujem, kje so dela, ki so jih ti pametnjakoviči “na ogled postavili”. Zavist je lahko zelo pozitivno čustvo, če vzpodbuja. Zgleda, da se tu, v teh logih bolj prijemlje zavist, katere izpeljanke so zlo, onemogočanje, fanatični leninostalinizem, ko se je rezalo in retuširalo, da so odpadli “odpadniki”(30 let slovenskega filma). Sam sem vedno razumel kulturno ustvarjanje in umetnost nad primitivno pritlehnostjo. Venar je nasilje “binarcev” postalo “tema dneva”. Vse je naše alli vaše. “Vmes” za omejeno pamet ni prostora.”

Mitja Okorn: “Do sedaj me ni poklicala še nobena vlada”!

“Ne delim ljudi na leve in na desne. Vedno pasem si želel režirati državno proslavo, kjer bi naredil zgodovino Slovenije skozi arhivske posnetke, ob spremljavi simfoničnega orkestra. Imel sem že pogovore, a nobena vlada do zdaj ni imela poguma, časa ali denarja in tega nikoli nismo naredili. Dokler me sedaj niso poklicali in rekli, da bi naredili Zdravljico z arhivskimi posnetki od začetka Evropske unije po drugi svetovni vojni do danes,” je za 24ur dejal Mitja Okorn, po tem ko so mu nadeli ime: “Režiser skrajne desnice”.

In za konec. Tu je še enkrat filmska mojstrovina Mitje Okorna, Zdravljica!

P.M.

 

VREME

Maribor
oblačno
91%
1km/h
100%
14°C
14°
13°
13°
Wed
12°
Thu
14°
Fri
12°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.