Privrženci za zdaj še aktualnega predsednika ZDA Donalda Trumpa so vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev.

PROTESTNIKI VDRLI V AMERIŠKI KONGRES

Policija je v poslopju ameriškega kongresa uporabila orožje in solzivec, poročajo ameriški mediji. V streljanju je bila ena ženska ustreljena v prsi in naj bi bila v kritičnem stanju, poroča CNN, ki drugih podrobnosti o dogodku ne navaja. Ameriški mediji poročajo, da je bilo nekaj Trumpovih privržencev, ki so vdrli v palačo, oboroženih. Fotografije iz senata kažejo ljudi z izvlečenimi pištolami, govorilo naj bi se o poskusu udara.

Protestniki so vdrli tudi v senatno dvorano, eden od protestnikov je, kot kažejo posnetki televizijske mreže CNN, sedel na sedež predsedujočega, kjer je še malo pred tem sedel podpredsednik Mike Pence, ki je vodil zasedanje v senatu. Tudi on je napad ostro obsodil in protestnike je pozval, naj takoj zapustijo kongresno poslopje.

Na sedežu republikanske stranke so medtem našli eksplozivno telo in ga varno deaktivirali, zaradi sumljivega paketa pa so evakuirali sedež demokratske stranke. Vsaj eno eksplozivno telo naj bi našli tudi na območju kongresne palače. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so kongresnikom in drugim v poslopju naročili, naj si nadenejo plinske maske.

Trump je na drugi strani poudaril, da se zaveda, da je njegovim podpornikom težko, saj so bile predsedniške volitve, ukradene, a jih je kljub temu pozval, naj se v miru vrnejo domov. “Moramo imeti mir, zakon in red,” je še dejal. Tudi Trump je na Twitterju privržence pozval, naj ostanejo miroljubni in naj spoštujejo policiste in policistke. “Brez nasilja,” je še zapisal.

PM

(slike: twitter, vir SIOL)