slika: nova24TV

Napete razmere se dogajajo v Azilnem domu na Viču. O tem smo tudi na našem portalu že večkrat pisali. In sedaj se obtožuje varnostnike nasilnega in ponižujočega vedenja, zlorab in kriminalnih dejavnosti v Azilnem domu Vič?

Prenatrpan Azilni dom?

Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo opozarja, da je azilni dom prenatrpan, zdravstvena oskrba je minimalna, zaradi nevzdržnih razmer in sistemskih pomanjkljivosti pa so konflikti med prosilci za azil in zaposlenimi v azilnem domu vse pogostejši.

Mogoče bi bilo o tem potrebno povadati, da je Azilni dom le prehodni dom za tiste, ki prosijo za azil. To ni hotel, ali kaj podobnega. In migranti tukaj niso na počitnicah? Ali pač?

Kaj se je zares dogajalo v Azilnem centru Vič?

Kot tožijo nekateri levi mediji, nenaklonjeni migrantski politiki naj bi pred 11imi dnevi bil eden od migrantov brez opozorila deležen solzivca v obraz, takrat naj bi v Azilnem domu izbruhnil tudi pretep med prosilci za azil, varnostniki in nato še s policijo.

Policisti so sicer letos v Azilnem domu zaradi obravnave različnih dogodkov posredovali 26-krat, in sicer 17-krat zaradi kršenega javnega reda in 9-krat zaradi prijav različnih tatvin, prijave o nasilju varnostnikov nad prosilci za mednarodno zaščito do sedaj niso prejeli.

Katarina Štrukelj, ki je v.d. direktorice Azilnega doma Vič je povedala, kaj se je zares dogajalo v Azilnem domu: “Ob tem, ko se je migrant neprimerno vedel in postal nasilen, je bila poklicana policija in reševalci, ki so prosilca tudi odpeljali. Poudarjamo tudi , da so bili pri dogodku ves čas prisotni tudi predstavniki socialne službe ter nevladne organizacije. Prosilec se je v jutranjih urah vrnil v azilni dom. 25.7.2019 je okoli 5.00 ure zjutraj prišel do recepcije, se ulegel na tla in povedal, da ne more spati. Pri sebi je imel brisačo, v njej pa nož. Varnostna služba mu je v skladu z Uredbo o hišnem redu nož odvzela, zato se je pričel razburjati in neprimerno ter nasilno vesti. Ponovno je bila klicana policija, ki je prosilca odpeljala in skladno s svojimi pristojnostmi z njim opravila postopek.” še dodaja. Varnostniki so o incidentu pripravili poročilo, ki so ga posredovali na Policijo.

Iz varnostne službe Galekom so, kot poroča SIOL.net povedali: Naša varnostna služba varuje azilni dom izključno v skladu z uradnim hišnim redom in zakonom o zasebnem varovanju. Vsa pravila moramo dosledno upoštevati in pri tem ne popuščamo.

VIR: Žurnal24

M.G.