Narobe svet! Ko človek, odgovoren za hude nepravilnosti pri delu kriminalistov, dobi zaposlitev v kabinetu notranjega ministra!?

boštjan poklukar
Boštjan Poklukar slika: Škandal24

Ta članek bi sodil v rubriko, saj ni res, pa je!Novinarski kolegi portala Pod črto so razkrili, da naj bi nekdanji policist Franci Kregar, odgovoren za hude nepravilnosti pri delu kriminalistov v civilu, dobil zaposlitev na zaupanje v kabinetu notranjega ministra Poklukarja.


Kaj je počel Franci Kregar?

Franci Kregar, do nedavnega višji kriminalistični inšpektor generalne policijske uprave, ima vrsto let izkušenj z vodenjem dela mobilnih kriminalističnih oddelkov – torej kriminalistov, ki v civilu patruljirajo v slovenskih mestih. Delo mobilnih kriminalističnih oddelkov je namreč vodil in nadziral vse od leta 1996 do lani.

Drugo vprašanje pa je, kako kakovostno je bilo delo Francija Kregarja na tem področju. Notranje ministrstvo je namreč v nadzoru leta 2017 ugotovilo hude nepravilnosti pri delu Kregarjevih kriminalistov. Te segajo od nezakonitih vklepanj posameznikov in sledenja ničesar osumljenim osebam do sumov potvarjanja policijske dokumentacije, nepravilnih zasegov drog in izvedb hišnih preiskav, ki bi lahko ogrozili veljavnost dokazov v sodnem postopku.

Ministrstvo za notranje zadeve je lta 2017 opravilo poglobljen nadzor nad delovanjem mobilnih kriminalističnih oddelkov. Nadzorniki direktorata ministrstva za policijo in druge varnostne naloge so pregledali naključno izbranih 33 primerov delovanja kriminalistov in nepravilnosti ugotovili v kar 27 primerih – torej pri več kot 80 odstotkih vseh pregledanih primerov.Vseh napak v pregledanih primerih (napak je bilo v posameznem primeru lahko tudi več) sicer niso storili pripadniki mobilnih kriminalističnih oddelkov, temveč tudi ostali  policisti, ki so sodelovali v teh postopkih. So pa kriminalisti zagrešili večino ugotovljenih napak.

Kregarja zaposli notranji minister

Naj bi pa Franci Kregar, ki po pojasnilih policije delo mobilnih kriminalističnih oddelkov koordinira že od avgusta 1996, lani izgubil zaposlitev na policiji. Baje zaradi upokojitve. A Kregar je v pokoju užival le štiri mesece. Sredi septembra lani ga je namreč v svojem kabinetu na osebno zaupanje zaposlil aktualni minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Za zaposlitev na zaupanje ministru ni treba izvesti javnega razpisa, na katerega bi se lahko prijavili kandidati, temveč takšno osebo zaposli neposredno. Vsak minister lahko na zaupanje zaposli omejeno število posameznikov, njihova zaposlitev pa se konča hkrati z odhodom ministra. Kregar v kabinetu ministra opravlja naloge svetovalca in za to dobi osnovno bruto plačo v višini 2473,41 evra – torej dobrih 1550 evrov neto.

Narobe svet?

M.G.

VREME

Maribor
jasno
95%
0.5km/h
4%
19°C
21°
18°
19°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.