»Ne meči petard, bodi zvezda!«

Med 26. decembrom in 1. januarjem je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev, kupili pa smo jih lahko že od 19. decembra dalje. Kupimo lahko npr. pokajoče žabice, pokajoče kroglice, pok vrvice, medtem ko je prodaja, posest in uporaba različnih vrst petard prepovedana. Prav tako je prepovedana lastna izdelava ali predelava prirotehničnih sredstev zaradi povečanega učinka.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov (petard) v nasprotju z zakonskimi določili pomeni prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, izdelek pa se tudi zaseže. Policija bo preverjala tudi ali se dovoljena pirotehnika uporablja v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, prevoznih sredstvih, kjer to ni dovoljeno.

Policija svetuje, da kupci in uporabniki ognjemetne izdelke, če se jim ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

Da bi božično-novoletni prazniki minili mirno, varno in brez nepotrebnih poškodb je Policija že pred prazniki pozvala k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Zdravstveni delavci pa opozarjajo na hude poškodbe rok, obraza, vida in sluha, ki jih povzroči nepravilna uporaba pirotehnike. Gre za poškodbe, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, včasih je potrebno celo amputirat tudi nekatere prste ali roko.

Ob tem pa bi se vsi, ki ob praznikih ne morejo brez pokanja in raket, zavedati, da pokanje povzroča stres in strah pri ljudeh in tudi živalih. Psi imajo veliko boljši sluh od ljudi, zato so tudi bolj prestrašeni.

Naj bodo prazniki mirni, varni in lepi za vse!

M. T.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
54%
4.6km/h
75%
24°C
26°
23°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.