Nedeljski intervju: Rene Pernek

Rene Pernek, slika: e-Maribor

Današnji nedeljski intervju pa smo povabili mladega Mariborčana in nadebudnega športnika RENEJA PERNEKA, ki s svojo mladostno zagnanostjo in voljo premaguje marsikatero oviro.

 • Rene, hvala da si si vzel čas za najin intervju. Za vse naše bralce povej najprej, kdo je RENE PERNEK?
Reme Pernek, slika: SDS

Hvala tudi vam za povabilo. Sem 17 letni dijak višje tehnične šole v Gradcu, izobražujem se za program gospodarskega inženirja. Urnik imam zelo zapolnjen, vendar to ni izgovor pred napornimi treningi, ki jih opravljam pet do šestkrat tedensko.

 • Tvoja strast je torej šport, s katerim športom se vse ukvarjaš?

Tako je, sem velik športni navdušenec. Moja glavna športna panoga je atletika, natančneje tek do 400 metrov in v prihajajoči sezoni ponovno skok v daljino. S kraljico športa se ukvarjam že okroglih 10 let. Za sabo imam kar nekaj lepih uspehov na nacionalni in internacionalni ravni in seveda veliko neprecenljivih izkušenj, ki so povezane z vsakdanjim življenjem.

Od leta 2015 sem že sedemkrat oblekel dres slovenske mladinske reprezentance.

 • Zelo pohvalno, te navdušuje še kaj?

V obdobju lažjih treningov z veseljem igram tudi nogomet s prijatelji, sošolci; zelo rad spremljam ligo prvakov na televiziji in navijam za NK Maribor.

 • Kakšnih uspehov vse si bil še deležen do sedaj?

Pohvalim se lahko s šestim mestom v teku na 400 metrov na Balkanskih igrah za mlajše mladince, ki so potekale julija 2016 v Kruševcu v Srbiji. Lani sem osvojil naslov pokalnega prvaka Slovenije. V letu 2015 sem zmagal na Evropskih atletskih otroških igrah v Brnu na 300 metrski razdalji, prav tako sem se udeležil mednarodnih iger šolarjev, ki so potekale na Nizozemskem, kjer sem zasedel sedmo mesto v sicer zame neobičajni disciplini – tek na 100 metrov.

 • Pri športu nas večkrat spremlja tudi smola. Je bilo tudi pri tebi tako?

Leta 2016 sem imel fantastično sezono, a žal tudi veliko smole: Normo za evropsko mlajše mladinsko prvenstvo sem zgrešil le za stotinko sekunde. Od takrat dalje kljub napornim treningom nisem več napredoval, vendar vem, kje so še rezerve in da bodo uspešne sezone ponovno prišle.

 • Kako najdeš poleg šole čas  za treninge in kje treniraš?

Moj urnik je zelo zapolnjen ampak z dobrim časovnim manegmentom, organizacijo in motivacijo se vse da. Treniram na različnih mestih: Doma sem v Mariboru, treniram pa v glavnem v Slovenski Bistrici in v Grazu.

 • Si tudi član Slovenske demokratske stranke. Nedavno si sodeloval tudi na športnih igrah SDS, kjer si zastopal barve Maribora. Kakšen uspeh si dosegel?
Rene Pernek, slika: e-Maribor

Igre sem vzel bolj za zabavo, kljub temu sem v krosu zasedel drugo mesto in hkrati igral za nogometno ekipo Mariborskega odbora. Pri nogometu nismo dosegli najboljših rezultatov, imeli smo sicer kar nekaj smole.

 • Zakaj stranka SDS? Kaj pravijo na to tvoji prijatelji? Dekle?

Moj oče je Nemec in tudi nemški državljan, mama je Slovenka, šolam se pa v Avstriji, posledično mi veliko pomeni enotna Evropa – Evropska Unija.

SDS je stranka, ki se zelo zavzema za obstoj Slovenije v EU, podpirajo tudi podjetništvo, katero je za ime države v tujini zelo pomembno.

S prijatelji se o politiki zelo malo pogovarjamo, saj takšni pogovori (žal) pogostokrat vodijo do nasprotij in nesporazumov. Dekle? Hmm. Bo že prišlo, ko bo malo več časa …

 • Glede na to, da si politično aktiven, ali sodeluješ tudi v drugih organih stranke, recimo v SDM?

Sem član SDM, vendar veliko časa za politiko žal nimam.

 • Kakšen je Rene v privatnem življenju?

S prijatelji grem včasih na kakšno pijačo ali nogometno tekmo. Za nočno življenje pa skoraj nikoli ni časa, saj šolanje v Grazu in naporni treningi zahtevajo redni večurni počitek.

 • Razmišljaš kaj v prihodnost? Kaj želiš postati?

O prihodnosti v zadnjem obdobju zelo veliko razmišljam. Moja velika želja je študij nekje izven Evrope (ZDA, Avstralija,…). Zanima me strojništvo, kaj natančno v strojništvu bi me najbolj pritegnilo, pa še ne vem.

Moje mnenje je, da bi vsak moral nekaj let živeti nekje na tujem izven Slovenije, le tako začneš ceniti svojo domovino in spoznaš, da je doma vendarle najlepše.

 • Rene, hvala za intervju, ostani še naprej tako vesel, živahen in odličen športnik!

Tudi vam hvala za povabilo in vse dobro še vnaprej.

slike: Rene Pernek

Z Renejem sem se pogovarjal: MG