..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Nedeljski izlet: Boč

Boč je 978 metrov visoka gora. Njegova pobočja so strma in porasla z gozdovi.  Je med zadnjimi vrhovi v Karavankah preden se te spustijo v Panonsko nižino. Ima dva približno enako visoka vrhova. Na enem izmed vrhov je za pohodnike 20 m visok razgledni stolp, s katerega lahko občudujemo velik del vzhodne Slovenije.

Na Boč se iz Maribora odpravimo po avtocesti proti Slovenski Bistrici, kjer nadaljujemo pot proti Zgornjim Poljčanam. Že v Zgornjih Poljčanah lahko parkiramo avtomobil in se podamo na Boč. Izberemo lahko med dvema lahkima označenima potema, čez Babo, kjer hodimo približno 1 uro in 45 minut ali čez Balunjačo, kjer hodimo debelo uro in pol. Lahko pa se z avtomobilom peljemo do planinskega doma na Boču, od koder pa na vrh vodi zelo zahtevna, prav tako označena pot. Ta pot je primerna za planince, zaradi morebitnega padanja kamenja potrebujemo čelado, ko se po železni vrvi skoraj navpično dvigujemo. Za ta vzpon potrebujemo nekaj manj kot dve uri.

Planinski dom na Boču stoji na prostrani uravnani planoti, na višini 550 m nadmorske višine. Tukaj spomladi cvetijo zaščitene velikonočnice. Te nežne cvetlice v Sloveniji cvetijo le na štirih rastiščih. Ljudje so jo včasih nabirali in presajali ter jo skoraj iztrebili, zato je danes njeno rastišče zavarovano z ograjo.

Za nedeljske izletnike so primernejše lažje poti, na katerih prav tako naletimo na pečine, sam prehod čeznje pa ni preveč zahteven. Po poti vidimo nekaj manjših votlin. Sicer pa je pot dokaj strma. Ko prispemo na vrh do razglednega stolpa, se povzpnemo še nanj, da lahko uživamo v prelepem razgledu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
57%
5.7km/h
40%
15°C
18°
14°
15°
Sun
6°
Mon
1°
Tue
2°
Wed
4°
Thu

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.