Nedeljski izlet: slap Šumik

Sredi Pohorja na nadmorski višini 1000m imamo še vedno pragozd, zavarovano gozdno območje, skozi katerega teče potok Lobnica. Gozd je tu ohranjen v svoji naravni sestavi. Območje je poraščeno večinoma z listavci: bukvami, gabri, hrasti, katere so drugje po Pohorju posekali za potrebe glažutarstva. Iglavce (smreke) so posadili kasneje. V gozdu lahko občudujemo velike skale porasle z mahom, podrta drevesa ležijo kot so padla, kot jih je podrl veter. Potok Lobnica na svoji poti v dolino teče skozi divjo sotesko in pada čez strmo pobočje, kjer lahko občudujemo slap Veliki Šumik. To je 24 m visok slap, ki je največji na Pohorju.

Do slapa Veliki Šumik lahko pridemo iz dveh smeri, skozi Ruše proti Smolniku ali skozi Hoče na Areh in naprej. Na ravnici pri parkirišču Šumik, do koder se lahko pripeljemo z avtomobilom in kjer je urejen tudi prostor za počitek in piknik, se ob Lobnici skozi pragozd začnemo spuščati proti Velikemu Šumiku. Pot je označena s smerokazi, markacijami in opozorilnimi tablami, ki nas opozarjajo na strmine in nevarnost zdrsa. Pot postopoma postaja vedno bolj strma. Zadnji del poti proti Velikemu Šumiku je najbolj strm in težak. S pomočjo jeklene vrvi, se spustimo do dna slapa, kjer lahko uživamo v pogledu na njegovo veličino in lepoto. Za pot bomo porabili približno pol ure. S hojo lahko nadaljujemo še 15 minut do slapa Mali Šumik, ki leži 200m nižje. Po isti poti se vrnemo nazaj do parkiranega avtomobila.

Pot do slapov Šumik štejemo med zahtevnejše, zato potrebujemo ustrezno planinsko obutev. Tla so zaradi potoka in vlage v gozdu vlažna in porasla z mahom,  zato je velika nevarnost zdrsa.

Najprimernejši čas za izlet do slapov Velikega in Malega Šumika je v vročih poletnih dneh, saj se v globokem pohorskem gozdu prijetno ohladimo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.