Nekateri ostali brez vsega, zaradi SMS sporočila. Mariborski policisti za rešetke spravili 4 tujce!

slika je simbolna, pixabay

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor je prejšnji teden prejel prijavo ene od slovenskih bank, ki je zaznala povečano število zlorab na škodo več fizičnih oseb.

 

Mariborski kriminalisti in policisti so 10. avgusta 2023 med izvrševanjem kaznivih dejanj odvzeli prostost štirim tujim državljanom, ki so osumljeni, da so na nezakonit način pridobili bančne in druge zasebne podatke več fizičnih oseb, s temi podatki pa so na prodajnih mestih po celotni Sloveniji izvajali nakupe blaga in dvigovali gotovino na bankomatih, pišejo v poročilu PU Maribor.

 

»Ugotovljeno je bilo, da so bili oškodovanci pred tem žrtve t.i. “phishing” napada, in sicer tako, da so oškodovanci prejeli lažni SMS, ki je vseboval tudi povezavo z navedbo, da jo mora oseba potrditi. Po kliku oškodovanca na povezavo v prejetem SMS-sporočilu je bil takoj preusmerjen na lažno stran, v katero je vpisal zasebne podatke o transakcijskih računih, ki so potrebni za nakupe blaga in dvig gotovine na bankomatih (poleg osebnih podatkov tudi številko bančne kartice in PIN-kodo). Na ta način so storilci razpolagali s sredstvi na računu oškodovanca.«

 

Policisti svetujejo, da ste v primeru kakršnihkoli tovrstnih sporočil (SMS ali elektronska sporočila), ki vsebujejo prošnjo ali zahtevo za določene podatke, izjemno previdni, saj banke, pošte in druge inštitucije ne zahtevajo podatkov na ta način, zato:

– ne odpirajte priponk,

– ne sledite sumljivim povezavam v elektronski pošti oz. pripetih dokumentih,

– ne odpirajte morebitnih povezav na oblačne shrambe, pripetih v elektronski pošti,

– v nobenem primeru ne vnašajte nobenih svojih podatkov.

 

vir: Slovenske novice

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
59%
8.8km/h
75%
13°C
14°
8°
11°
Fri
10°
Sat
5°
Sun
3°
Mon
6°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.