Predsednik Knovsa Matjaž Nemec je z izjavami o delu Sove v zadevi Farrokh “grobo zlorabil funkcijo predsednika komisije,” so v odzivu opozorili v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Državnega zbora Matjaž Nemec je glede dela Knovs v zadevi Farrokh povedal, da so z nadzorom začeli 15. oktobra, torej pred več kot dvema mesecema. “Sledili smo indicem domnevnih nepravilnosti pri pripravi naznanila v zadevi Farrokh. Dostop do samega naznanila nam je vlada s sklepom o odlogu preprečila že na samem začetku, torej Knovs nikdar ni dobil vpogleda v to naznanilo. Zato smo v tem času opravili tri nadzore na Sovi, dva razgovora v DZ z zaposlenimi na Sovi. Posedujemo tri obsežne zapisnike in 10 ur posnetkov magnetogramov pogovorov z večjim številom zaposlenih na Sovi.” 

Omenjeno izjavo politika Nemca, članica Knovsa iz poslanske skupine SDS Anja Bah Žibert označuje za iskanje medijske pozornosti. 

Tudi v SOVI ocenjujejo, da je Nemec z izjavami o delu Sove v zadevi Farrokh “škodil ne samo ugledu, ampak predvsem izvajanju zakonsko določenih nalog Sove, ko je po predstavitvi ugotovitev iz sklepa komisije kot njen predsednik pojasnjeval svoje osebno mnenje”. V skladu s poslovnikom Knovsa bi namreč moral javnost seznaniti le o sklepih, stališčih in mnenjih, ki jih je sprejela komisija, so navedli.

Dejan Kaloh je pozval Matjaža Nemca, naj preneha z “božičnimi igrami brez meja”, saj sklep komisije predstavlja ravno nasprotno. Tako kot Bah Žibertova zatrjuje, da ni šlo za nikakršen vpliv s strani tretjih oseb na delo Sove v kontekstu primera Farrokh in je za ta sklep glasoval tudi sam Nemec. “Agencija mora nadaljevati delo še vedno v zadevi Farrokh, še posebej pa je poudarek na izvajanju spornih transakcij, ki so se dogajale na NLB. Delovanje predsednika pa je bilo v tem primeru nekorektno,” je še pojasnil. Pri tem pa opaža, da gre v njegovem primeru za elemente protipravnega delovanja, saj ne bi smel pošiljati karkoli naprej, še posebej pa ne dokumentov, saj Knovs ni njegova zasebna organizacija.

PM