Neprecenljiva glasbena zapuščina. Ansambel Saša Avsenika praznuje 10 let!

Ansambel Saša Avsenika je pred nekaj dnevi v kultnih Plečnikovih Križankah uprizoril pravi narodnozabavni spektakel. Z gala koncertom je namreč obeležil 10. obletnico delovanja. Pri tem je v svojo sredino povabil kar nekaj imenitnih gostov ter dokazal ne samo, da ostaja sinonim za mojstrsko ustvarjanje in izvedbo narodnozabavnih stihov, ampak da s ponosom ohranja neprecenljivo glasbeno dediščino, ki sta jo narodnozabavni glasbi zapustila legendarna brata Slavko in Vilko Avsenik.

Sašo Avsenik, vnuk legendarnega Slavka Avsenika, je pred desetimi leti stopil v velike čevlje, ki mu jih je zapustil njegov dedek. Pričakovanja so bila upravičeno zelo visoka, a neprekinjena desetletna kariera ter več kot dvesto nastopov na leto tako na domačih kot tujih tleh so jasen pokazatelj, da bo Sašo s svojim ansamblom še naprej zanosno ohranjal in nadgrajeval bogato glasbeno pot družine Avsenik.

Topla junijska noč, čaroben ambient Križank in poskočne Avsenikove viže so med obiskovalci poskrbeli za stoječe ovacije in nepozaben večer, kar jasno dokazuje, da Avsenikove skladbe niso samo neprecenljiv del zakladnice narodnozabavne glasbe, ampak že kar del naše kulturne DNK.

Je pa ansambel Saša Avsenika ob 10. obletnici izdal tudi skladbo z naslovom Skozi leta. Sašo Avsenik je ob izidu skladbe povedal: »V to skladbo vlagamo vse, kar smo v desetih letih pridobili in se naučili, to je avtorstvo, glasbeno znanje, čustva in ustvarjalnost. Naj ji ob izidu zaželimo le eno: ‘Naj ostane skozi leta!’« Ansambel Saša Avsenika s skladbo Skozi leta znova dokazuje, da je ena glavnih vrlin glasbe, da združuje. Bodisi tri zares uspešne slovenske avtorje oziroma interprete bodisi turistične destinacije v Sloveniji bodisi dvoje src v skupno življenje.

Negujmo slovensko kulturo, glasbo in spoštujmo domače. Le tako bomo našo pesem ohranili tudi za druge rodove.

vir: Nova24.tv, Veseljak

M.G.