slika: rtvslo.si

Neverjetno, a resnično. Ker gledalci lahko vse programe RTV Slovenija spremljajo v neposrednem predvajanju tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih, bodo zato morali tudi za te naprave plačati RTV prispevek.

Sprejem vseh programov RTV Slovenija lahko spremljate na računalnikih in mobilnih napravah

Od 1. avgusta 2019 RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta. Gledalci, ki imajo internetni dostop, lahko tako spremljajo programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju (t. i. simulcast) na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTV Slovenija, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih preko aplikacije RTV Slovenija – RTV 4D. Predvajanje omogoča ogled nacionalnih TV-programov v resoluciji 720p, kar je enakovredno HD signalu.

RTV prispevek morajo plačati tako vsi?

Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija, ki velja od 26. januarja letos, določa, da za sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija.

Računalniki, tablice in mobilni telefoni so v pravilniku skriti pod alinejo, ki govori o drugih tehničnih rešitvah, “pod pogojem, da ta tehnična rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kakovosti kot prizemeljsko omrežje”. Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta (simultano predvajanje preko oddajnikov in preko spleta, t. i. simulcast), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija, za katere je treba plačati RTV prispevek.

Prisilno naročnino, ki jo plačujemo vsi odjemalci električne energije, plačujemo sicer na gospodinjstvo, “fizična oseba plačuje en pavšalni RTV prispevek za vse svoje sprejemnike le pod pogojem, da sprejemnike uporablja osebno ali skupaj s člani svoje družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu”. Za družinske člane pa šteje partner ali mož in otroci, ki nimajo svoje družine. Otroci, ki že imajo svojo družino, pa bi morali plačevati svoj RTV prispevek. Pri tem gre za štiri odstotke vseh zavezancev za plačilo RTV prispevka
i

vir: žurnal

MG