Facebook je sporočil, da je v letošnjem letu ukinil že 5,4 milijarde računov, samo od aprila do septembra 3,2 milijarde. Večina so to lažni računi.

Kar 5 milijard in pol lažnih profilov

Poleg tega so od aprila do septembra odstranili 18,5 milijona objav otroške golote in spolnega izkoriščanja, kar je 13 milijonov več kot v šestih mesecih pred tem. Odstranili so tudi 11,4 milijona primerov sovražnega govora. Facebook kritizirajo ameriški demokrati, ker da omogoča objave lažnivih političnih oglasov, pod kritikami konservativcev pa se znajde, ko odstrani kaj, kar ocenijo kot nestrpnost ali sovražni govor. Z odstranjevanjem objav spolnega izkoriščanja otrok pa se strinjata oba politična pola v ZDA. Facebook trdi, da ima sicer nove varnostne protokole za boj proti širjenju političnih dezinformacij.

Kaj pa pri nas? Kdo bdi nad objavami na Facebook profilu. So to res študenti FDV? Zdi se da ima ima nadzor nad objavami leva obcija. Večinoma objave, ki ne netijo sovražnega govora, a so uperjene proti levci so nemreč zatrte v kali. Tudi oglaševanje prispevkov, kjer se odkriva resnica, tudi ko odkrivamo slaba dejanja župana Arsenoviča, je ponavadi neupravičeno zavrnjeno.

MG