slika: NIJZ

Destletje po tem, ko so inženirji podjetja Fisher-Price zasnovali revolucionarni otroški ležalnik, z namenom, da bi dojenčki lažje zaspali, je podjetje moralo odpolicati skoraj pet milijonov teh gugalnikov za dojenčke.

Uporabo ležalnikov-gugalnikov odsvetuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje

izdelek za spanje ni varen za spanje dojenčka. Strokovnjaki soe ugotovili, da so nevarne tudi mehke in plišaste spalne površine. V trgovinah in na spletu so na voljo različni modeli ležalnikov/gugalnikov in raznih blazin, ki imajo funkcijo tresenja (vibriranja). “Ti nikakor niso primerni za spanje v njih, stresanje pa lahko pri dojenčku povzroči poškodbe možganov. Uporaba ležalnika/gugalnika poveča tudi tveganje za poškodbe zaradi padca z višine. Največkrat gre pri takšnih padcih za poškodbe glave, ki se zgodijo, ko dojenček ni pod nadzorom odrasle osebe in skupaj z ležalnikom pade s kuhinjskega pulta, mize ali kavča.”

Pomnite! Otroški ležalnik/gugalnik NE vpliva ugodno na otrokov razvoj. Dojenčka ovira pri samostojnih dvigih nog in medenice od podlage ter obračanju na bok, kar zavira določene mišične aktivnosti in zaznavno-miselne procese.

MG