Neverjetno! Kljub migrantom v prtljažniku na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščena!

Maročana in Tunizijko s stalnim bivališčem v Italiji so slovenski policisti zasačili pri prevozu petih ilegalnih prebežnikov, a glej ga zlomka, na ljubljanskem okrožnem sodišču sta bils oproščena.

Sodnik oprostil obdolženca

Tujca bi morala biti kaznovana zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. a sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča je ocenil, da tožilstvo ni ponudilo dokazov, da se dvojica s tem ukvarja.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

V začetku maja so v Travniku policisti ustavili 47-letnega Maročana Rachida El Fannija in 39-letno Tunizijko Hendo Gmati, ki sta z renaultom scenicom v smeri proti Sodražici prevažala pet ilegalnih prebežnikov iz Tunizije, Maroka in Libije. El Fanni je sedel za volanom, Gmatijeva pa je bila tista, ki se je s tujci dogovorila o podrobnostih prevoza, je pokazala preiskava. Dvojico so obtožili kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države v tako imenovani kvalificirani obliki. Dva begunca sta namreč skrila v prtljažnik, s čimer sta ogrožala njuno zdravje in življenje, za kar je zagrožena osemletna zaporna in denarna kazen. A na ljubljanskem okrožnem sodišču so obdolženca oprostili, zdaj pa čakata še na odločitev višjih sodnikov. Piše Dnevnik

Zanimiva razsodba

Sodnik Marjan Pogačnik je po kratkem postopku razsodil, da jima že osnovno kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali državnega ozemlja ni dokazano, zato o ogrožanju zdravja prebežnikov niti ni razsojal. Zakaj? Kot je razložil, so kaznivi le ukvarjanje z nezakonitim spravljanjem tujcev na slovensko ozemlje, prevoz po njem ali pomoč pri skrivanju. Poudarek je na »ukvarjanju«, medtem ko enkratno dejanje ni kaznivo. Oziroma je kaznivo le, če je opravljeno za plačilo.

Kaj se torej dogaja z našimi sodišči? Odgovor prepuščamo kar vam.

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
42%
4.6km/h
20%
8°C
9°
7°
6°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA